/ Лого ЦГО LOGO CGO - Лого ЦГО LOGO CGO
24/08/2023 u 13:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CGO: Poslanici da poštuju zakon i odreknu se jedne javne funkcije

Funkcioneri su obavezi da podnesu ostavke na jednu od tekućih ili na poslaničku funkciju najkasnije u nedjelju do kraja dana

Zakon o sprječavanju korupcije propisuje obavezu javnog funkcionera koji u toku vršenja javne funkcije prihvati da obavlja drugu funkciju da podnese ostavku na jednu javnu funkciju, podsjetili su u Centru za građansko obrazovanje (CGO) ukazujući na to da u neđelju, 27. avgusta ističe 30 dana od konstituisanja novog saziva Skupštine Crne Gore.

Rok za to je, kako su kazali, 30 dana od početka vršenja druge funkcije.

- Prema javno dostupnim informacijama, niko od poslanika/ca kojima su verifikovani mandati, a nije mali broj njih koji već imaju javne funkcije, do sada to nije učinio, čime ulaze u zonu kršenja zakona. Ovo se odnosi kako na premijera, tako i na jedan broj ministara/ki u Vladi Crne Gore, predsjednike opština, ali i direktore javnih preduzeća - naveli su u CGO.

Pomenuti su u obavezi da podnesu ostavke na jednu od tekućih ili na poslaničku funkciju najkasnije u nedjelju do kraja dana.

- Podnošenje ostavke na jednu od tih funkcija nije samo zakonska obaveza, već i mehanizam sprječavanja konflikta interesa koji ovdje može postojati. Ignorisanjem ove obaveze, krši se Ustavom propisana odvojenost zakonodavne i izvršne vlasti, princip nespojivosti funkcija, ali i dodatno snaži nepovjerenje građana/ki u vlast i institucije sistema - zaključili su u CGO.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:39