Одбор за политички систем / -скриншот
27/12/2021 u 07:18 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Данас сједница Одбора, Бошњак поручила: Тужилачки савјет биће изгласан до краја засједања

Сви компромиси већих партија су нам прихватљиви, али само да се коначно десе и добијемо комплетиран Тужилачки савјет, казао је Павићевић (ЦИВИС)

Договор око чланова Тужилачког савјета је начелно постигнут, а данас се очекује коначан став свих. Увјерена сам да ћемо изгласати Тужилачки савјет до краја овог засједања. Врло смо близу рјешења, казала је у изјави за "Дан" посланик Демократског фронта (ДФ) Бранка Бошњак.

Посланик из Грађанског савеза "Цивис" Срђан Павићевић навео је у изјави за "Дан" да се нада да ће ово битно питање коначно бити ријешено.

– Сви компромиси већих партија су нам прихватљиви, али само да се коначно десе и добијемо комплетиран Тужилачки савјет. Ми немамо фаворита – казао је Павићевић.

Предсједник Одбора за политички систем, правосуђе и управу Момо Kопривица заказао је за данас сједницу тог скупштинског радног тијела, како би се утврдио предлог за избор четири члана Тужилачког савјета из реда угледних правника.

– Увјерен сам да ће након више деценија политизације тужилаштва, Црна Гора напокон добити истински независан Тужилачки савјет. Управо такав Тужилачки савјет биће у стању да се избори са корупцијом и организованим криминалом – рекао је раније Kопривица.
За три кандидата, адвокате Милоша Вуксановића, Синишу Газиводу и Филипа Јововића, већ постоји сагласност парламентарне већине о њиховом избору, док је за Демократе био споран четврти предложени члан, адвокат Никола Булатовић, јер је у случају "Државни удар" био бранилац једног од челника ДФ-а Андрије Мандића.

Предсједник Скупштине Алекса Бечић већ је најавио да би Тужилачки савјет (ТС) могао бити комплетиран до краја године, а гласање о том питању, као и о интерпелацијама, могло би бити 29. децембра.

Потпредсједник Владе и предсједник Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић истицао је у више наврата да се ово питање мора под хитно ријешити.

– Бивши Тужилачки савјет био је екстремно политизован, и зато је било неопходно донијети Измјене Закона о државном тужилаштву, око којих је било великих контроверзи – казао је раније Абазовић.

Чолаковић: Комплетирање ТС позитивна вијест

Политички аналитичар, Божидар Чолаковић истиче у изјави за "Дан" да је комплетирање избора Тужилачког савјета, ако се изузму партијска надгорњавања и кашњење од неколико мјесеци, позитивна вијест за крај бурне године на политичкој сцени.

– Сматра се да је избор Тужилачког савјета, с обзиром на његове надлежности, а то су да утврђује предлог за избор Врховног државног тужиоца, бира и разрјешава руководиоце државних тужилаштава и државне тужиоце, утврђује престанак функције руководилаца државних тужилаштава и државних тужилаца, први корак на напорном путу реформи у области обухваћеној поглављем које се тиче владавине права. Уз очекивања да савјет у свом будућем раду покаже ефикасност, потребно је још доста тога урадити на реформи судске гране власти (не заборавимо да је, на примјер, у Уставном суду вд стање) будући да је поглавље 23 Правосуђе и темељна управа подијељено на подобласти: правосуђе, борба против корупције и темељна права – казао је Чолаковић.

Додао је да оно што је важно јесте да без политичке воље, исказане јасно и без остављања много простора за партијске интересе који се показују као препрека, динамика процеса неће бити одговарајућа.

Најављени избор ТС биће једна од најважнијих, ако не и најважнија одлука парламентарне већине, оцијенио је генерални секретар Грађанског савеза Цивис, Зоран Миљанић.

Он је казао да ЦИВИС поздравља најаву предсједника Скупштине Алексе Бечића и осталих представника парламентарне већине да ће до краја године бити комплетиран ТС.

– Владајуће странке о томе су разговарале и очигледно је да је постигнут компромис. Избор ТС једна је од најважнијих, ако не и најважнија одлука парламентарне већине – казао је Миљанић агенцији МИНА.

У Цивису сматрају да је ТС требало и раније да буде комплетиран, на шта су, према ријечима Миљанића, више пута указивали, али да ни сада није касно да се крене у тај посао, који је први корак ка ослобађању заробљених институција.

Он је оцијенио да ефикасна држава подразумијева ефикасност и самосталност све три гране власти, а да су у Црној Гори до сада на руководећим позицијама у тужилаштвима били појединци чије су одлуке највише зависиле од воље политичара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 00:24