/ GORAN DANILOVIC - LAZAR RUZIC
14/02/2023 u 18:18 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Danilović: Mnogi bi voljeli da u predsjedničkoj trci nema konkurencije

On je navo da "čim je DPS kadar u DIK-u glasao da se provjere Spajić i Mandić bilo je jasno otkuda vjetar duva".

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, koji je najavio kandidaturu na predstojećim predsjedničkim izborima, kazao je da ne voli "zakulisno diskvalifikovanje konkurencije".

-Mnogi bi voljeli da u predsjedničkoj trci nema konkurencije - lijepo je da "samo ja" budem na listiću i da na kraju pobijedim. Ipak, ne volim zakulisno diskvalifikovanje konkurencije makar i meni išlo na ruku. Siguran sam, recimo, da Đukanović ima državljanstvo ili dva zemalja u kojima ima i novac. Ko zna šta bismo pronašli u kartotekama Emirata, Saudijske Arabije, Švajcarske, Djevičanskih ostrva? Ipak, volio bih da se kandiduje i jednom za svagda bude poražen - ljudi bi po prvi put vidjeli koliko vrijedi "neprikosnoveni vođa" kada ne kontroliše instrumente države u kampanji- poručio je Danilović na sbom Fejsbuk profilu.

On je navo da  "čim je DPS kadar u DIK-u glasao da se provjere Spajić i Mandić bilo je jasno otkuda vjetar duva".

Prema njegovim riječima  Ustav Crne Gore je jasan: pravo da se kandiduje na predsjedničkim izborima ima crnogorski državljanin koji ima deset godina prebivališta u Crnoj Gori u posljednih petnaest.

-Dvojno državljanstvo, dakle, nije smetnja, ali jeste kada imaš dva prebivališta? A kako ih je moguće imati? Tako što je DPS upisao u zakon da postoje prebivalište i privremeno prebivalište i boravište? Pebivalište, kao i boravište moraju da se prijave i odjave? A ako se ne odjave? Onda slijedi kazna od 30-200 evra, ali nakon sprovedenog postupka- kazao je Danilović.

Prema njegovim riječima,još niko nije kažnjen.

-Da bi "podobna dijaspora mogla da glasa" i u Luksemburgu, Njemačkoj i u Crnoj Gori pojedinac mora imati dva prebivališta! Ako se dokaže da ih ima ne gubi prebivalište u CG, pa samim tim ni pravo glasa, nego će platiti 30 evra, i to tek po odluci suda. A zašto je sve ovo ovako jadno i ovako? Pa da bi Milo bio kralj i gospodar. I? I, šta ćemo sad?- smatra Damjanović.

Kako kaže, recimo, možda Šinavatra, bez problema može biti kandidat?

-Možda može i po koji ruski tajkun, a vjerujem da i František Lipka ima sve uslove. Moja poruka je jasna; hajde da se takmičimo pošteno, da ne provjeravamo pojedine, ako već ne provjeravamo sve. Idemo na crtu i ko pobijedi da mu čestitamo- kazao je Danilović.

Poručuje da  ko izgubi, da izgubi u takmičenju, "a ne od paragrafije koju je DPS prilagodio sramnim potrebama diskriminacije grupa građana i cijelih naroda".

-Zakon o državljanstvu Crne Gore je u mnogim segmentima sramotna pisanija. Po njemu može da se dobije državljanstvo za novac, ali nam zagorčavaju život ako se pozovemo na očeve, majke, djedove i pradjedove - nepodobni kandidati. Može za krvav novac ali ne može da se zaradi ako si majka četvoro državljana koja je sebe uložila u Crnu Goru. Ne može jer se radi o nepodobnoj majci iz Hercegovine? A DIK? DIK bi morao da vrši nadzor i kontroliše birački spisak!DIK međutim radi nešto drugo, preciznije, radi to naštimovana većina - sve izuzev onoga zbog čega postoji! Na crtu, pa da se živi normalan život- zaključio je Danilović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 20:32