Даниловић / Фото: Иван Петровић Ипе
20/08/2021 u 08:51 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Даниловић: Нови састанак владајуће већине кад се договоре ДФ и Демократе

Ако нема сагласности међу нама, онда и уколико до избора дође, неко ће морати да преговара са Демократском партијом социјалиста, то јесте са опозицијом, каже лидер Уједињене

Иако је састанак владајуће већине требало да буде одржан крајем овог мјесеца, до њега ипак неће доћи док се највећи конституенти власти, Демократски фронт (ДФ) и Демократска Црна Гора, не договоре око даљег функционисања чинилаца власти.

Представник Уједињене Црне Горе (УЦГ) Горан Даниловић предложио је раније да се 30. августа, годину дана након одржавања парламентарних избора, одржи нови састанак парламентарне већине, како би се договорили о новој стратегији.

Даниловић је у изјави за "Дан" казао да је веома битно да Демократска Црна Гора и ДФ разговарају уочи могућег састанка.

– И функционер Демократског фронта Милан Кнежевић је изјавио да они морају разговарати, што сам ја поздравио и надам се да ће до тог разговора заиста и доћи. Знам за крајње ставове ДФ-а и коалиције "Мир је наша нација", али ме је охрабрило то што је и он казао да они морају да разговарају. Поздрављам такву намјеру и очекујем да ових дана добијем вијест да је дошло до разговора. Та комуникација не мора да буде јавна. Ја, као и народ, то очекујем, да бисмо окончали ову кризу. Свеједно је ко ће формално заказати састанак, суштина приче је да ли ће доћи до састанка у међувремену. Уколико би њихов разговор изостао, о састанку је сувишно говорити. Ићи на састанак неприпремљени можемо, али нећемо урадити много ако они претходно не приближе ставове. Овај састанак би требало да буде и завршни – рекаоје Даниловић.

Како је додао, уколико дође до ванредних парламентарних избора, до њих неће доћи једноставно.

– Ако нема сагласности међу нама, онда и уколико до избора дође, неко ће морати да преговара са Демократском партијом социјалиста, то јесте са опозицијом. Имам утисак да се у јавности то доживљава да ако већ нема договора око реконструкције или нове конструкције Владе, онда се иде на нове изборе, али није тако. До избора се долази скраћењем мандата овог скупштинског сазива, а то можемо урадити са 41 гласом, али уколико се неке од коалиција не слажу, онда се већина тражи код опозиције. Све то упућује на нашу обавезу да сједнемо и да се договоримо – истакао је Даниловић.

Иако су до сада одржали три састанка, али ни на једном нијесу постигли договор о рјешавању кризе власти. Након свих тих састанака, ставови партија остали су непромијењени. Демократски фронт, Социјалистичка народна партија и Демос су заинтересовани само за избор нове владе, а остали су за неку врсту реконструкције. Демократска Црна Гора и Грађански покрет УРА нијесу за рушење Владе, али за њих поправљање или реконструкција долазе у обзир.

Kриза у односима ДФ-а и премијера Здравка Кривокапића, који је на изборима предводио листу "За будућност Црне Горе", траје откад је формирана нова влада.

Сукоб је интензивиран након што су лидери ДФ-а крајем маја оптужили премијера да не жели да потпише темељни уговор са Српском православном црквом (СПЦ), али и након смјењивања министра правде Владимира Лепосавића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:04