Danilović / Foto: -LAZAR RUZIC
11/01/2023 u 16:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danilović stao u odbranu Danice Crnogorčević: Na noge se digli junaci i čistunci

Ponestaje nacionalističke džebane, pa treba šenlučiti himnama i narodnim pjesmama i vršljati po folkloru, poručio je lider Ujedinjene Crne Gore

Ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici pjevačica Danica Crnogorčević izvela je 6. januara tokom Badnje večeri pjesmu "Oj junačka svijetla goro", a dio javnosti je interpretaciju te pjesme osudio. 

Povodom brojnih reakcija opozicionih partija, oglasio se i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović. 

Reagovanje objavljujemo u cjelosti: 

Kad zafali tema i recikliranje "problema  himne" dobro za rat patriotizmom i nacionalizmom

Na noge su se "digli junaci" kad su nakon godina i godina navodne gluvoće čuli Danicu Crnogorčević da pjeva "Oj junaštva svijetla zoro, majko naša Crna Goro"?  

Problem je, navodno, što je prepjevana himna? 

A kako je moguće pjesmom koja je zapisana prvi put prije 150 godina prepjevati himnu koja je nastala 2006, uz sve kompilacije i redakcije koje je pretrpjela od Sekulinog do Rankovog vremena?

Ponestaje, međutim, nacionalističke džebane pa treba šenlučiti himnama i narodnim pjesmama, vršljati po folkloru, istoriji, stihovima i predanju.

Čistunci koji su bez srama "prepjevali" i "preimenovali" ime Srpske pravoslavne crkve u Crkvu Srbije, abe se na pojavljivanje pjesme iz vremena Knjaževine Crne Gore koja je pjevana i prepjevana mnogo puta, sve do Đilasa i Josipa Broza i to po željama naručioca.

Takođe, poligonska  i fokusirana tema; da li je Srbima iz Crne Gore matica ili matična država Crna Gora, odnosno, Srbija?

Ako je nivo ljudskih prava i sloboda uznapredovao toliko da je nacionalnost  stvar ličnog opredjeljenja, a uz to, recimo, i rodna pripadnost,  onda smo apsolvirali i matičnost država, valjda?

Ima Srba kojima je matična država Srbija ma gdje živjeli i Crnogoraca kojima je to Crna Gora. Ima Crnogoraca kojima je matična država Srbija i Srba kojima je to Crna Gora. O Hrvatima, Bošnjacima i Albancima ovoga puta neću. Šta tu nije jasno?

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 17:10