Даниловић / Фото: Ненад Мандић
09/01/2022 u 12:40 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Даниловић за "Дан": Мањинска влада се правити неће без отпора грађана

Лидер Уједињене вјерује да их до марта актуелна већина неће изненадити "каквим прљавим политичким потезима"

Изборна Скупштина Уједињене Црне Горе које је била заказана за 16. јануар помјерена је за 13. март, због компликоване ситуације са пандемијом ковид-19, а лидер Уједињене и једини кандидат за будућег предсједника партије Горан Даниловић, како је казао у разговору за "Дан", вјерује да их до марта актуелна већина неће изненадити "каквим прљавим политичким потезима."

За њега је, наглашава, вриjеђање интелигенциjе кад год чују од неког да jе рjешење политичке кризе у избору мањинске владе. Поручује и да се мањинска влада неће правити без отпора грађана.

– Бескраjно сам захвалан људима коjи из општинских структура шаљу своjе подршке – казао је Даниловић, чија је кандидатура за будућег предсједника партије добила једногласну подршку више одбора Уједињене, па и Предсједништва у проширеном саставу.

Уколико буде и изабран на ту функцију, предложиће Скупштини да усвоjи и jедан обавезуjући политички акт коjи ће уз Програм прецизно дефинисати позициjу Уjедињене Црне Горе.

– Волио бих да нас до марта не изненаде какви прљави политички потези у оквиру постоjеће већине коjи би нас приморали да jавно прозовемо оне коjи покушаваjу, за сада неком провидном тактиком да нам продаjу рог за свиjећу. Вриjеђање интелигенциjе jе, рецимо, када нам ко год обjашњава да jе рjешење политичке кризе у избору мањинске владе. То jе бестидно потирање побjеде из 2020. Замислите; рjешење ниjе у реконструкциjи него у избору мањинске владе? То су бизарни изговори. А зашто не реконстукциjа? Зато што jе УРА одлучила да унутра, уцjеном и приjетњом, не пусти никад више никога другог из свиjета политике па jе порука: или овако како jе да остане или ми миjењамо партнере? Што се тиче Уједињене нема проблема, само по правилима. Мањинска влада се правити неће без отпора грађана, то обећавамо. А тада ћемо видjети колико jе ко jак. Истим очима гледамо и оне коjи предводе ту идеjу и оне коjи би jе подржали директно и индиректно – каже Даниловић.

Статут и Програм претрпјеће само техничке измјене

На питање да ли ће се радити нови Статут и Програм партиjе и хоће ли бити увођења /укидања нових органа или функциjа и коjих, Даниловић је казао да је засад извјесно да ће и Статут и Програм претрпјети само техничке измјене.

– Одржавање Скупштине смо помjерили и нови термин jе 13. март. Морали смо jер jе епидемиjа ковид-19 у пуном jеку. Ипак, то помjерање неће наштетити нашим плановима. И када смо заказивали Скупштину знали смо да може доћи до овога. Дакле, све jе редовно и све припреме настављамо. У овом тренутку jе извjесно да ће и Статут и Програм претрпjети само техничке измjене, значи оне коjе су преживљене у минуле четири године jер су се околности измиjениле – каже Даниловић.

Наш предлог jе, наводи он, да завршимо велике локалне изборе у маjу па да се договоримо о датуму државних избора ако се већини субjеката кривда на "дубини и ширини".

– Доста jе било лицемjерjа и jагме. Владе коjе би ми подржали неће рушити и формирати ДПС и потрошени Ђукановић. Избори, кад довршимо обећано, па лиjепо саопштити бирачима истину. Нека кажу: нама jе свеjедно с ким ћемо, са ДПС-ом или са побjедницима од 30. августа! Ко послиjе тога добиjе мандате, нека ради шта хоће с њима. Убиjеђен сам да их неће бити много – јасан је функционер Уједињене.

 На Скупштини 13. марта бирају нове органе партије

На редовној страначкој Скупштини, 13. марта, у Подгорици биће изабрани нови органи Уjедињене Црне Горе.

Како су нагласили раније из те партије, процес кандидовања за наjодговорниjе функциjе у Странци почео jе да тече средином децембра прошле године.

– На Скупштини Уjедињене Црне Горе биће усвоjене политичке одлуке коjе ће опредиjелити будући политички правац дjеловања странке, а и анализиран четворогодишњи период траjања у коjему jе странка учврстила своj политички статус и стрпљиво градила позициjу коректног партнера на локалним и државном нивоу – наводе из Уједињене.

На питање колико му у овом тренутку значи jедногласна подршка више одбора коjу је добио као будући кандидат за предсједника партије, истиче да за двиjе децениjе колико је у политици и подршка коjу добиjа у Уjедињеноj Црној Гори не би миjењао ни за jедан минули професионални успjех.

– Било jе право политичко чудо уопште опстати у минуле четири године, након бруталних неправди према странци. Требала jе огромна снага и стрпљење, а показали су jе многи коjи никада нису имали никакве користи од политике и партиjске припадности. Без медиjа коjи би нас наметали и протежирали, три године без и jедног еура буџетског новца, без "патрона" коjи би нас "благословили" шаком и капом, одбранили смо идеjу да се пристоjношћу и jасним ставовима може водити и препознати другачиjа политика, чак и у подиjељеноj Црноj Гори. Последњи локални избори у Моjковцу дошли су као награда за нашу скромну политичку жртву и упорност. Освоjити шест одсто гласова у тако малоj и до сржи издиjељеноj заjедници, такмичити се са коалициjама коjе нијесу бирале средства да дођу до циља, равно jе политичком чуду. Заиста сам поносан на ту чињеницу – била jе то наjљепша награда коjу смо могли дочекати. То jе и знак да има наде, да људи пажљиво прате шта се дешава на политичкоj позорници, ко и како води политику и колико jе ко досљедан – наводи Даниловић.

Вjеруjе, како је додао да и наши "партнери" и политички противници вjеруjу да jе у питању само пролазни бљесак.

– Разочараћемо их jер ћемо без страха наставити да самостално креирамо политику. Нема никаквог инаћења само неће бити ни пристаjања уз неартикулисане и рушилачке политике коjе не виде даље од лидерских носева – закључио је Даниловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:47