Фатмир Ђека / RADOJE ZIVKOVIC
25/01/2022 u 12:41 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђека: Мањинска влада би била и техничка

Спајић је Албанцима нудио министарства, позиције, функције… Наравно да би нашим евентуалним уласком акције ГП УРА у тој одлазећој влади биле знатно смањене, навео је Ђека за "Дан"

Наравно да би мањинска влада у једну руку била и техничка, јер треба свакако да припреми сљедеће парламентарне изборе. А да ли ће они бити наредне године, заједно са предсједничким, или нешто касније, то ће се временом видјети, казао је у разговору за "Дан" посланик Албанске коалиције "Једногласно" Фатмир Ђека.

Упитан да ли би у новој влади требало да буду и неки министри из актуелне владе, одговорио је да није на њему нити на његовој коалицији да то одређује, већ је то посао будућег мандатара. Како тврди, упркос различитим списковима са подјелом ресора, још увијек није разговарано о министарствима у будућој влади.

image

Са потписивања меморандума

IVAN PETROVIC-IPE

– Нијесмо још увијек разговарали о томе. Свакако, приоритети нове владе су убрзавање европских интеграција, стабилизација политичких прилика у земљи и подстицање економског раста. Имамо јединствену прилику да у јуну испунимо мјерила за поглавља 23 и 24, искористимо француско предсједавање Европском унијом (ЕУ) и направимо одлучујући искорак ка чланству у тој организацији. Мислим да је управо то оно што очекује највећи број грађана и грађанки – навео је Ђека.

Ако Темељни уговор буде у складу са Уставом, потписаћемо га

Посланик Ђека је одговорио на питање хоће ли нова, мањинска влада потписати Темељни уговор са Српском православном црквом (СПЦ).
–Ако тај документ буде у складу са уставним уређењем Црне Горе, наравно да хоће – казао је Ђека.

Он је прокоментарисао и то да су напади између власти и опозиције, али и између власти у последњим мјесецима учестали.

– У жару политичке борбе се користе различите увреде, а политичка криза је све већа. Према мом мишљењу, то се може смирити само стриктним поштовањем законских процедура и демократских пракси. Треба нам свакако више дијалога и компромиса, али одлуке Скупштине Црне Горе се морају поштовати. Брзо ће ово проћи, а трагови остају. Треба и о томе мислити – казао је Ђека.

Он је поновио да је актуелни министар Милојко Спајић својевремено позвао мањине да уђу у Владу.

– Он је Албанцима нудио министарства, позиције, функције… Наравно да би нашим евентуалним уласком акције ГП УРА у тој одлазећој Влади биле знатно смањене. Али, нама то није падало на памет ни након 30. августа 2020. године, а не годину касније, када је та влада већ била политички сахрањена управо од стране својих кључних конституената. Он нам је, као најближи сарадник премијера Kривокапића, само потврдио да је политички дилетант који је на све спреман само да још коју седмицу или мјесец остане у фотељи – казао је Ђека.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 02:15