Lindon Đeljaj / Dan portal
24/10/2024 u 13:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Đeljaj odgovorio ZBCG: Napadiima na Đeljošaja produbljujete podjele

Lindon Đeljaj, član predsjedništva Albanskog foruma (AF), uputio je reagovanje na današnje saopštenje koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

- U vezi sa saopštenjem koalicije Za budućnost Crne Gore, osjećam potrebu da se javno oglasim i osvrnem na iznesene optužbe prema gospodinu Niku Đeljošaju. Ove optužbe su neosnovane, zlonamjerne i politički motivisane, te ih smatram pokušajem da se skrene pažnja sa stvarnih izazova sa kojima se suočavamo kao društvo u Crnoj Gori. Prije svega, želim jasno naglasiti da gospodin Đeljošaj nije nikada pokazao niti šovinizam niti prijetnje prema bilo kojem narodu u Crnoj Gori, uključujući srpsku zajednicu - navodi Đeljaj.

Kako je naglasio, oolitički angažman i stavovi lidera Albanskog foruma su uvijek bili usmjereni na zaštitu prava i ravnopravnosti albanske zajednice, kao i svih građana Crne Gore. 

Insinuacije koje dolaze iz ZBCG su, kaže, grubi pokušaj diskreditacije jednog odgovornog političara koji zastupa interese svoje zajednice, a ne širenje bilo kakve mržnje ili netrpeljivosti.

- Drugo, važno je istaći da je politička pozicija Nika Đeljošaja rezultat legitimnog političkog procesa i podrške koju uživa među svojim biračima. Njegov doprinos kao ministra i potpredsjednika Vlade nije “ničim zaslužen”, već je dio šireg političkog aranžmana kojim se obezbjeđuje zastupljenost glasača AF, što je osnovno načelo demokratske države - napisoa je u reagovanju Đeljaj.

ZBCG: Napadi Đeljošaja na srpski narod učestali otkad je sprovedena tužilačko policijska istraga “General”

Napadi na njegovu funkciju zapravo su napadi na principe multietničkog društva za koje se zalažemo kao partija u kontinuitetu od 2006. Napomenuo je, da iza ministra AF u Vladi Crne Gore stoje dva poslanika Albanskog foruma. 

- Treće, zabrinjava me retorika koja dolazi iz ZBCG, a koja pokušava da opravdane političke stavove albanskih predstavnika predstavi kao napade na srpski narod. Ovakav narativ samo produbljuje podjele, umjesto da doprinosi dijalogu i razumijevanju - poručuje Đeljaj.

Albanci u Crnoj Gori, kao i druge zajednice, kako navodi, imaju pravo da budu ravnopravno zastupljeni i uvaženi u političkom životu zemlje.

- Pozivam Koaliciju ZBCG da se okrene evropskom putu Crne Gore, da radimo svi zajedno da Crna Gora bude što prije dio EU da bi građani Crne Gore bolje i pravednije živjeli u njoj. Samo kroz međusobno poštovanje i uvažavanje možemo izgraditi stabilnu i prosperitetnu Crnu Goru za sve njene građane - zaključio je Đeljaj. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. oktobar 2024 14:12