Ђељошај / Фото: Лазар Ружић
16/02/2022 u 17:00 h
Сања ПрелевићСања Прелевић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђељошај: Нисмо условљавали Мила, па нећемо ни Дритана

Албанске националне партије учествоваће у мањинској влади, уколико Абазовић буде именован за мандатара за њен састав и неће постављати услове

Албанске националне партије учествоваће у мањинској влади, уколико лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић буде именован за мандатара за њен састав и неће постављати услове, а занима их уважавање Албанаца као аутохтоне националне мањине у Црној Гори у складу са међународним и домаћим законима, поручили су представници тих партија и изјави за "Дан".

Они се слажу да им приоритет нису функције и указују да постоје јасни принципи на који би се заснивало учешће албанских странака у могућој мањинској влади.

– Нама као партији нису приоритет функције у Влади иако би, према неким прорачунима, националним партијама Албанаца припала три министарска мјеста, већ је основа за подршку остваривање наших програмских циљева. То смо доказали у прошлим мандатима, а спремни смо доказивати се у новој влади – рекао је посланик и предсједник Форце Генци Ниманбегу.

image

Ниманбегу

Фото: Иван Петровић Ипе

– На основу меморандума о сарадњи за вршење власти на државном нивоу, што је предлог ГП УРА да добије подршку мањина, за нову мањинску владу, Форца је подржава као иницијативу – објашњава Ниманбегу и додаје да националне мањине нису учествовале "у експерименталној влади као влади експерата, која није дала нити један резултат те је била у супротности са међународним законима за заштиту и унапређење права националних заједница".

Истиче да је "подршка меморандуму који има основ Устав и законодавство Црне Горе потребна јер је тај документ састављен на европским принципима" и додаје и да сам меморандум свједочи да је експериментална влада била неевропска без разлике на то да су у њој били исти политички актери само у другим улогама.

Лидер Форце указује да "Албанци као аутохтона национална мањина треба да буду дио овог меморандума да би имали јасне захтјеве који су оствариви у складу са међународним и националним законодавством".

– Изборни закон и гарантовани мандати за представљање Албанца у парламенту треба да буду дио циљева нове владе. Без тих принципа то ће бити још једна влада које неће довољно узимати у обзир права националних мањина – рекао је Ниманбегу.

Сличног становишта је и предсједник Албанске алтернативе Ник Ђељошај који подсјећа да мањинске партије имају своја програмска опредјељења на основу којих политички дјелују и наставиће у могућој мањинској влади.

– Одмах на почетку смо Грађанском покрету УРА и Дритану Абазовићу дали подршку за концепт мањинске владе без условљавања и кадровских захтјева. Очекујемо веома брзо да након консултација Абазовић добије мандат за састав нове владе и након тога ћемо разговарати о евентуалном партиципирању у Влади – каже Ђељошај.

- Лично мислим да владу Абазовића треба подржати и ако не будемо имали министарска мјеста у њој - прецизирао је лидер Албанске алтернативе.

Ђељошај додаје да Албанска листа има своју платформу политичког дјеловања "која је у потпуности у складу са европским стандардима и биће корисно да она буде у програму европске владе".

– Албанске партије нису досад условљавале владе ДПС-а за кадровска рјешења, зашто би сада условљавале владу Дритана Абазовића, која је и временски ограничена, дакле приступићемо веома конструктивно и партнерски – поручио је Ђељошај.

Како наводи, за ту партију је важно да нова влада настави јачање регионалне сарадње и оживљавање евроинтеграција Црне Горе.

Предсједник Демократске партије и посланик Албанске коалиције "Једногласно" Фатмир Ђека нагласио је да је "основни захтјев је да ми као чланови коалиције будемо уважени".

image

Ђека

Фото: Иван Петровић Ипе

– Наравно, досадашње дјеловање осталих конституената будуће власти нам даје гаранцију да ће се то десити. Међусобно повјерење, воља за договором и оно што ћемо сјутра заједнички предузимати су за нас важнији од било којих функција и ресора – рекао је Ђека.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 22:55