Milojko Spajić / - EVROPA SAD
20/02/2023 u 19:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DIK obrazložila odluku: Nadležni da razriješe pitanja Spajićevih isprava

Kako su istakli iz DIK-a, protiv ovog rješenja može se podnijeti žalba Ustavnom sudu Crne Gore u roku od 48 sati od njegovog dostavljanja

Državna izborna komisija (DIK) objavila je rješenje o neutvrđiovanju kandidature lidera Evrope sad Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore. U obrazloženju su naveli da kontradiktornost isprava, pokrenuti postupak za prestanak državljanstva Republike Srbije od samog kandidata Spajića, te pokrenuti postupak od strane crnogorskog MUP-a po sili zakona “ukazuju na potrebu da se ova pitanja razriješe pred nadležnim državnim organima, u skladu sa zakonskim odredbama, te da su takve pravne prirode da se ne mogu razriješiti u roku od 48 časova.

Kako su istakli iz DIK-a, protiv ovog rješenja može se podnijeti žalba Ustavnom sudu Crne Gore u roku od 48 sati od njegovog dostavljanja.

- Politička partija “Pokret Evropa sad” podnijela je predlog Državnoj izbornoj komisiji kojim predlaže Milojka Spajića za kandidata za Predsjednika Crne Gore. Prilikom razmatranja kandidature na sjednici Državne izborne komisije održanoj 18. februara 2023. godine u 21:00 sat, priložena je i razmatrana sljedeća dokumentacija: predlog kandidata za Predsjednika Crne Gore, pisana izjava Milojka Spajića da prihvata kandidaturu, potvrda o biračkom pravu kandidata, potvrda o prebivalištu kandidata, uvjerenje o državljanstvu, potpisi podrške birača kandidatu. U spisima predmeta dostavljen je i opis Republičke izborne komisije Republike Srbije i akt Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, navode iz DIK-a.

Navode i da su u toku sjednice zaprimljena su i razmatrana sljedeća dokumenta koja im je pokret Evropa sad dostavio elektronskim putem: potvrda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije – Policijska stanica Zvezdara, potvrda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije – Policijska uprava za Grad Beograd – Uprava za upravne poslove – Odjeljenje za državljanstvo i druge upravne poslove, dodaju oni.

(FOTO) Spajić: Kandidovao bih Milatovića za predsjednika; Milatović: Neću bježati od odgovornosti

Istakli su da je dokumentacija  u formalnom smislu ukazivala je da kandidat Milojko Spajić ispunjava uslove za kandidaturu za Predsjednika Crne Gore. Međutim, kako objašnjavaju, suštinski i činjenično, potkrijepljeno dokazima dostavljenim od strane Republičke izborne komisije Republike Srbije (Akt Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, te dostavljenim dokazima i Potvrda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije – Policijska uprava za Grad Beograd – Uprava za upravne poslove – Odjeljenje za državljanstvo i druge upravne poslove, nesumnjivo proističe da je kandidat Milojko Spajić dan prije predaje kandidature odjavio prebivalište u Srbiji, kao i da je još uvijek državljanin druge države, decidno Srbije.

- Dokaz dostavljen od strane Republičke izborne komisije Republike Srbije dostavljen je u skladu sa Ugovorom o pravnoj pomoći između Crne Gore i Republike Srbije u građanskim i krivičnim stvarima (koji je potpisan u Podgorici 29. maja 2009. godine i potvrđen Zakonom o potvrđivanju istog (službeni list Crne Gore – međunarodni ugovori, broj: 04/09) i stupio na snagu u skladu sa Objavom (Službeni list Crne Gore – međunarodni ugovori od 11. juna 2010. godine) kojim je članom 21 stavom 1 pored ostalog definisano da: “Javne isprave koje je sastavio i izdao sud ili drugi nadležni organ jedne države ugovornice i koje su snadbjevene potpisom i službenim pečatom nije potrebno dalje ovjeravati radi upotrebe pred organima druge države ugovornice, objašnjavaju iz DIK-a.

Tamo gdјe stade Miloјko možda će Јakov da produži

Članom 22 Ugovora definisano je, kako ističu, da: “javna isprava izdata od nadležnog organa Republike Srbije ima pred organima Crne Gore istu dokaznu snagu kao i domaće javne isprave.”

Nadalje, kako dodaju, radi se o aktu nadležnog organa Republičke izborne komisije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije koji su zavedeni i potpisani od strane ovlašćenog lica, ovjereni pečatom nadležnog organa koji imaju istu dokaznu snagu kao i domaće javne isprave.

- U toku sjednice, od strane Pokreta Evropa sad, dostavljena je javna isprava – potvrda Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije  Policijska stanica Zvezdara od 14.02.2023. godine koja je nesumnjivo potvrdila da je kandidat Milojko Spajić 14.02.2023. godine podnio zahtjev pod brojem 204-5 za prestanak državljanstva Republike Srbije što dalje nesumnjivo potvrđuje da u trenutku predaje kandidature i na samoj sjednici na kojoj se odlučivalo o ispunjenosti uslova, Milojko Spajić pored državljanstva Crne Gore posjeduje i državljanstvo Repubilke Srbije, ističu oni.

Odbijena kandidatura Milojka Spajića

S obzirom da je,kako dodaju, u nadležnosti DIK-a da u skladu sa Zakonom o izboru predsjednika cijeni dokaze iz člana 6 istog, te pri činjenici da je sam kandidat javno objavio i dostavio dokaz iz koga proizilazi da je državljanin Srbije i državljanin Crne Gore, dostavljenoj potvrdi MUP-a Republike Srbije da kandidat za predsjednika Crne Gore ima prebivalište u Srbiji, dostavljenoj potvrdi MUP-a Crne Gore da kandidat ima prebivalište i u Crnoj Gori, dostavljenoj potvrdi od samog kandidata da je naknadno odjavio prebivalište u Republici Srbiji, Državna izborna komisija imajući u vidu kontradiktornost podnesenih isprava nije mogla utvrditi da su ispunjeni uslovi za utvrđivanje kandidature za izbor predsjednika Crne Gore.

- U prilog ovakvom stavu Državne izborne komisije govori i činjenica da je obraćanjem Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore aktom broj: 206/23-8932/1 od 15.02.2023. godine po kome je postupila Državna izborna komisija, traženo da se isprava o prebivalištu Milojka Spajića u Republici Srbiji dostavi radi sprovođenja postupka u skladu sa članom 24 Zakona o crnogorskom državljanstvu kojim je propisan postupak gubitka crnogorskog državljanstva po sili Zakona, dodaju oni.

Kako su naglasili, kontradiktornost isprava, pokrenuti postupak za prestanak državljanstva Srbije od samog kandidata Milojka Spajića, te pokrenuti postupak od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore po članu 24 kojim je propisan gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona ukazuju na potrebu da se ova pitanja razriješe pred nadležnim državnim organima, u skladu sa zakonskim odredbama, te da su takve pravne prirode da se ne mogu razriješiti u roku od 48 časova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:17