/ Фото: Архива
01/07/2021 u 08:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дио јавности у Србији осудио писање таблоида о Кривокапићевим кћеркама

Недопустиво је да таблоиди било коме угрожавају безбједност, врше хајку и тјерају га да оде из Србије, поготову ако се ради о члановима породица политичара

Недопустиво је да таблоиди било коме угрожавају безбједност, врше хајку и тјерају га да оде из Србије, поготову ако се ради о члановима породица политичара, сагласни су саговорници Данаса.

Након што је црногорски парламент изгласао Резолуцију о Сребреници, дио медија у Србији објавио је спорне насловнице, гдје се премијер Здравко Kривокапића, назива „издајником српског народа“.

Убрзо су се под ударом нашле и Kривокапићеве ћерке, па су се оне обратиле црногорским безбједносним службама за процјену своје угрожености.

– Овакви напади су дио стандардне политике режима Александра Вучића која се састоји од потпуног сатирања опонената, и на политичком и на личном плану. И инструменти су познати – провладини медији и ботови владајуће партије на друштвеним мрежама. Овај случај се издваја јер је у питању премијер суседне државе, што свему додаје нови, врло опасан моменат даљег нарушавања регионалне стабилности, сматра Драган Поповић из Kуће људских права.

Потпредсједница Удружења новинара Србије (УНС) Оливера Милошевић мишљења је да је ово само један од примјера гажења свих новинарских принципа и правила, али не назире крај таквом понашању појединих медија.

– Ниједна политичка одлука не смије утицати на живот и сигурност чланова породица било ког политичара, а улога новинара не смије бити додатно хушкање на неки црни сценарио. Реторика политичког врха Србије и појединих медија према премијеру Црне Горе, то проглашавање за издајнике, поређење са Милом Ђукановићем, све то има последице по безбједност његове породице у Београду, поготово у осјетљивим околностима када тензије свакодневно расту, упозорава Милошевић.

Жељко Бодрожић, председник Независног удружења новинара Србије (НУНС), наводи да није ново да таблоиди, као продужена рука власти, нападају неистомишљенике, и да тиме изазивају опасне последице.

– Овај примјер није ништа ново, кроз њега може да се види шта то значи када се спроводи брутална дифамација и сатанизација неких људи, да се онда тај напад прошири и на чланове породице, данас су то ћерке премијера Црне Горе, јуче су то била дјеца Драгана Ђиласа, прекјуче неки други. Потпуно недужним Kривокапићевим ћеркама, које су студирале и наставиле да живе у Београду, сада се ставља мета на чело и фактички су још једна у низу жртава ових револверашких таблоида који ординирају већ годинама у Србији. И то је логично финале ове таблоидизације медија, ако се они и могу назвати медијима. То је сада проблем, јер су они формално-правно медији, а у суштини су продужена рука власти која служи за бруталне нападе и која оставља страшне последице на многе људ - наводи Бодрожић.

Ћерке премијера Црне Горе, Јелена и Милена Kривокапић, саопштиле су прекјуче да се због „хајке која је покренута у београдским таблоидима“ не осјећају безбједно, те да је њихова породица изложена „незапамћеном медијском линчу“, па су због тога напустиле Србију.

- Разочаране смо због тога што нас неко протерује из државе и града који доживљавамо као свој-  навеле су у саопштењу и додале да ће у консултацији с породицом и безбедносним службама Црне Горе, проценити колико је њихов даљи боравак у Београду сигуран.

Kако су навели Kурир, Ало и још неки дневни листови, старија ћерка, која је доктор медицине, посједује салон љепоте на Вождовцу, док је млађа, као магистар фармације, запослена код ње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 05:33