Рад одбора подијељен у четири радне груп / Скупштина
10/10/2021 u 10:28 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС спреман да настави рад у Oдбору за свеобухватну реформу

Одбор треба да почне са радом како бисмо реализовали све започете активности, казао је Вукић (СНП). Одбор ће почети да функционише када ДФ прекине бојкот, каже Секулић (ДПС)

Иако су представници власти и опозиције, како старог тако и новог сазива Скупштине, већином истицали да су измјене изборног законодавства неопходне и нужне, и беспоговорно прихватили рад у Одбору за свеобухватну изборну реформу, ни послије пола године од формирања тог скупштинског радног тијела не може се говорити ни о минимуму резултата, а камоли о неком конкретном учинку. Скупштина је 1. октобра почела са редовним засиједањем, али ни у власти ни у опозицији нису знали да нам кажу када би одбор опет могао кренути са радом. С обзиром на то да је рок за завршетак цјелокупног посла крај године, а да су за 5. децембар већ заказани локални избори у три општине, као и да нас наредне године очекује још низ локалних избора, очигледно је да ћемо достину њих дочекати по старим правилима.

Посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) и потпредсједник овог одбора Предраг Секулић истакао је да ће одбор почети да функционише када Демократски фронт (ДФ) прекине бојкот. – Они бојкотују Одбор за изборно законодавство. Ниједна сједница није сазвана од тренутка проглашења њиховог бојкота. Истина, у једном тренутку ни дио опозиције није долазио на сједнице. Како год, ДПС је спреман да настави рад у овом одбору. Тим прије што је за излазак из политичке кризе једно од могућих рјешења и одржавање ванредних парламентарних избора – истакао је Секулић. Додао је да, нажалост, колеге из парламентарне већине које су одговорне за овај процес и рад на изборним законима очито не желе да овај посао буде завршен.

– На њима је политичка одговoрност пред грађанима Црне Горе, али и пред међународном јавношћу – казао је он.

Посланик Социјалистичке народне партије (СНП) и члан овог одбора Драган Вукић истакао је да за сада нема информацију о почетку рада одбора.

– Наш клуб посланика и ја као представник СНП-а у одбору за изборну реформу тражићемо од предсједника одбора ту информацију. Мислим да треба да почнемо са радом како бисмо реализовали све започете активности које је одбор требало и раније да заврши. Напомињем да је рад одбора зауставила опозиција у претходном периоду – навео је Вукић.

Одбор за изборну реформу формиран је у марту ове године, након што у ранијим сазивима слично тијело није имало већег успјеха. Задаци тог одбора су, између осталог, дефинисање предлога закона о избору одборника и посланика, о бирачком списку, о финансирању политичких субјеката и изборних кампања и о регистрима пребивалишта и боравишта чији је рад подијељен у четири групе. Одбор је требало да заврши рад на измјенама закона из области изборног процеса до краја јуна, али је у међувремену усвојена нова одлука по којој је рад одбора продужен до краја ове године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 14:11