Ђукановић / Фото: Иван Петровић Ипе
07/11/2021 u 19:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ДПС: Владајућа већина је посвађана, па страхује од избора

Пласирју правно насиље, чуди нас да је Бечић пристао на то, поручују из ове опозиционе партије

Из Демократске партије социјалиста (ДПС), на челу са Милом Ђукановићем, тврде да "разједињене и посвађане конституенте власти очигледно једино спаја неописив страх од избора и да су у паничном страху од испитивања воље бирача спасоносно рјешење, нашли у правном насиљу". 

- Да апсурд буде још већи, предсједавајући законодавног дома, неко од кога би се очекивало да познаје закон и да га поштује, делегиран је да у име својих коалиционих партнера ово незаконито рјешење лансира у јавност. Чуди нас да је Алекса Бечић пристао на ову улогу, с обзиром да би требало као предсједавајући Парламента да зна начин, мјесто и вријеме за доношење једне такве одлуке која се тиче изборног законодавства - наводе из ДПС-а.

ДПС указује да, како кажу, ако га његови савјетници нијесу обавијестили, мјесто за припрему измјене изборних закона је Одбор за изборно законодавство.

- Предложена измјена из домена надлежности овог тијела; вријеме – свакако није мјесец дана пред одржавање избора који су заказани још у септембру, а начин – подразумијева шири консензус странака у Парламенту, а не једнострани дрски покушај да се наметну рјешења која нијесу заснована на закону него на политичким потребама владајуће већине- наглашавају у ДПС-у.

Из ове опозиционе партије оцјењују да је владајућа већина да једини консензус који успију да постигну, тиче се, како додају, њиховог пуког опстанка на власти.

- Нажалост, владајућа већина, међусобно посвађаних коалиционих партнера, и на овом примјеру је показала, да једини консензус који успију да постигну, тиче се њиховог пуког опстанка на власти. Зато нас не би чудило ако би исти актери у наредном периоду предложили „закон“ којим се укидају сви наредни избори, а они задржавају на власти неограничено. Ипак, надамо се да за тако креативно рјешење свих њихових проблема, неће злоупотријебити функцију предсједника парламента - закључују из ДПС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:42