Драган Вукић / IVAN PETROVIC IPE
17/10/2021 u 15:30 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вукић (СНП): Не очекујем позитивно мишљење ЕК око изборног законодавства

Мислим да jош имамо времена да донесемо битне законе у вези са изборним законодавством како бисмо испоштовали све препоруке ОЕБС-а и све оно за шта смо се залагали као опозициjа, сматра посланик СНП-а

Извјештај Европске комисије (ЕК) коjи се очекуjе неће бити позитиван барем што се тиче препорука око изборног законодавства, оцијенио је Драган Вукић, посланик Социјалистичке народне партије (СНП) и члан Одбора за свеобухватну изборну реформу. Иако тај одбор још увијек није наставио рад, а има рок до краја године да донесе низ закона који би требало да обезбиједе услове за одржавање фер и слободних избора, Вукић је увјерен да jош имају времена да то учине и позива све да сједну и да раде.

Како је подсјетио, под свеобухватном реформом изборног законодавства подразумијева се имплементациjа препорука из извjештаjа ЕК о напретку, примjена свих препорука из извjештаjа ОЕБС/ОДИХР, дефинисање предлога закона о избору одборника и посланика, о бирачком списку, о финансирању политичких субjеката и изборних кампања и о регистрима пребивалишта и боравишта, затим анализа примjене закона о личноj карти и о држављанству, те jачање свеукупних капацитета, професионализма и транспарентности органа значаjних за изборне процесе, укључуjући Државну изборну комисију и Агенцију за спречавање корупције.

Све изборе треба одржати у истом дану

Социјалистичка народна партија Црне Горе залаже се за одржавање избора у истом дану.

– Избори треба да се одрже у jедном дану како би изборна атмосфера била растерећениjа– казао је Вукић.

Предсједник Скупштине Алекса Бечић је у првој половини јула предложио закон о допуни Закона о локалној самоуправи, који предвиђа да се избори у 18 општина одрже истог дана, и то кад и избори у Подгорици.

По том предлогу, требало је да се одложе избори који су планирани ове године и почетком наредне и да се одрже кад и избори у Подгорици. Међутим, тај предлог закона се још увијек није нашао пред посланицима, а у међувремену је и предсједник државе за 5. децембар расписао локалне изборе у три општине, и то Мојковцу, Петњици и Цетињу.

– Европска комисија је у претходном извјештају констатовала да су избори резултирали промjеном састава владаjуће већине без преседана и сугерисала да нови парламент треба да настоjи да пронађе широки међустраначки и друштвени консензус и да у пракси покаже своjу посвећеност програму европских реформи, што jе од виталног значаjа за напредак земље на путу ка ЕУ. ЕК је позвала на транспарентан, одлучан и инклузиван диjалог о примjени препорука ОСЦЕ/ОДИХР-а. Ако све узмемо у обзир, мишљења сам да извjештаj ЕК коjи се очекуjе неће бити позитиван, барем што се тиче препорука око изборног законодавства. Мислим да jош имамо времена да донесемо битне законе у вези са изборним законодавством како бисмо испоштовали све препоруке ОЕБС-а, а и све оно за шта смо се залагали док смо били опозициjа – казао је Вукић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:05