Петар Ђукановић / - фото: ЦГО
30/01/2022 u 13:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић (ЦГО): Политичари носе највећу одговорност за радикализацију јавног простора

- Политичари и други доносиоци одлука су пролазни, а обавеза jе свих нас да чувамо мултикултуралност као jедан од важних стубова црногорског друштва - додао је он

Центар за грађанско образовање (ЦГО) изражава забринутост због радикализациjе jавног простора, коjа се опасно продубљуjе националистичким испадима и приземним нивоом политичке комуникациjе, а чиjоj кулминациjи печат даjу и неки од представника власти.

Како је навео програмски директор ЦГО-а Патар Ђукановић, недавна обраћања поjединих министара, оптужбе за тзв. издаjу народне воље упућене политичким неистомишљеницима и дискриминаторно позиционирање мањинских народа, ниjесу пут ка непходном снижавању тензиjа и превазилажењу поларизациjе у црногорском друштву.

 - ЦГО оцjењуjе посебно проблематичном чињеницу, да се ни након недjељу дана, премиjер Здравко Кривокапић и његови наjближи сарадници ниjесу оградили од националистичких испада министарке Весне Братић, на прошлонедjељном протесном окупљању у Подгорици. Њене колеге министри су ћутке испратили таj њен испад и таргетирање мањина, али и Црногораца и Црногорски, кроз призму jедне одлуке коjе мора бити израз jавног и државног интереса, а односи се на потписивање Темељног уговора са СПЦ.  Да ствар буде гора, неки су касниjе наводили и да у томе ниjесу видjели ништа спорно - навео је Ђукановић.

Према његовим ријечима, запаљиви говори и повлађивање маси су неодговоран начин вођења политике jер могу индуковати озбиљне посљедице, посебно за оне коjи се на овакав начин таргетираjу, али и друшто у цjелини.

 - Политичари и други доносиоци одлука су пролазни, а обавеза jе свих нас да чувамо мултикултуралност као jедан од важних стубова црногорског друштва - додао је он.

ЦГО циjени да су политичко дjеловање и борба засновани на аргументима данас риjетки у Црноj Гори, а да превладава борба без правила, у коjоj се неистомишљеници аутоматски проглашаваjу противницима и олако етикетираjу тешким увредама што храни радикализациjу на коjу већ дуже времена упозоравамо.

 - Такав доживљаj политике заробљава потенциjал да се развиjемо у функционалну демократску политичку заjедницу. Иако би требало да  буду примjер понашања и вриjедности  на коjима се гради демократска политичка култура тиме што његуjу културу диjалога уважавањем другачиjег мишљења, ми данас имамо политички говор у коjи се уселила нова подjела - на праведнике и издаjнике, а на том основу се не може водити диjалог нити градити друштвена кохезиjа - оцијенио је Ђукановић.

Истакао је да овај непримjерен политички говор снижава и критериjуме jавног говора и подиже толеранциjу заjеднице коjа се на ово навикава као на нешто уобичаjено, а што jе и врло опасно по друштво.

 - То ограничава и могућности да дођемо до сагласности око темељних вриjедности и принципа, у коjе спада и начин на коjи дискутуjемо о нашим разликама и погледима на развоj друштва. На политичарима jе да руше погрешну тезу да су у малоj заjедници, попут црногорске, разлике толико непомирљиве и да jе немогуће међусобно разумиjевање, односно да постоjи само „за“ или „против“. Jедино тако се практикуjе политика за опште добро а не за партикуларне интересе, моћ и личне бенефициjе. У односу на ово ће се мjерити и одговорност политичара и њихов капацитет за Црну Гору европеизуjу и демократизуjу - закључио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 04:30