/ Фото: Ненад Мандић
02/09/2021 u 20:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Црна Гора је поносна што код нас никад није било антисемитизма

Поносимо се богатством различитости које су знак нашег препознавања, поручио је предсједник Црне Горе

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић казао је поводом 10 година од оснивања Јеврејске заједнице у Црној Гори да су Израел и Црна Гора посебно повезани партнери заједничким вриједностима, заједничким изазовима и заједничким интересима за стабилност, економски просперитет, сигурност и мир.

Kако је истакао, оснивањем Јеврејске заједнице 2011. године није само обновљен и уједињен религијски живот Јевреја на простору Црне Горе, већ и додатно оснажене везе двије државе.

- Јубилеј обиљежавате уочи новогодишњег јеврејског празника Рош хашане и светог празника помирења Јом Kипура. Дозволите да вам пожелим успјешну наступајућу годину, традиционалном поруком “Нека вам Бог да, да будете уписани за добру годину”, као и да Дан помирења, покајања и праштања који слиједи, донесе мир вашим породицама, међу вашим народом и цијелим човјечанством. С пијететом и поштовањем желим да подсјетим да нас и вечерас окупља визија једног од судионика оснивања Јеврејске заједнице Црне Горе у кући госпође Ђине Лазар у Херцег Новом и њеног првог предсједника господина Јаше Алфандарија, који нажалост није више међу нама. Великог пријатеља црногорског народа који је увијек осјећао било савремене Црне Горе. Kроз Јеврејску заједницу, и лично, Јаша је доприносио нашем демократском развоју, афирмацији мира, очувању црногорског интегритета, нашег грађанског мултикултуралног и мултиконфесионалног склада, чиме се сви поносимо - казао је Ђукановић.

Kако је додао, заједно са сарадницима и члановима, Јеврејску заједницу дубоко је утемељио као дио црногорског друштва, учинио је међународно респектабиланом, мјестом окупљања и сарадње, промишљања о будућности, и афирмације суживота који уважава посебности.

- Активности Јеврејске заједнице у том периоду учиниле су је препознатљивом адресом промтног, оштрог и недвосмислено јасног одговора антисемитизму, хегомонији и асимилацији, ксенофобији, говору мржње, расизму, појавама неонацизма и покушајима његове политичке мимикрије, као и осуде било каквог облика релативизације или умањења злочина према било ком народу - наводи Ђукановић.

Током претходног периода изграђена је, каже, Заједница као снажан инструмент очувања јеврејског културног и националног идентитета у Црној Гори и Југоисточној Европи, заједница посвећена политици стабилности, европеизацији Западног Балкана и нашој заједничкој европској будућности.

- То насљеђе сви заједно морамо очувати и даље унапрјеђивати. Прилика је да вечерас одамо признање на свему учињеном и господину Ђорђу Раичевићу који је, као дугогодишњи најближи Јашин сарадник, након његове смрти, током свог трајања мандата предсједника, наставио да афирмише вриједности које баштини Јеврејска заједница у Црној Гори, уз жељу да превазиђе здравствене проблеме са којима се суочава. Често кажемо да су Израел и Црна Гора посебно повезани партнери заједничким вриједностима, заједничким изазовима и заједничким интересима за стабилност, економски просперитет, сигурност и мир. Оснивањем Јеврејске заједнице 2011. године није само обновљен и уједињен религијски живот Јевреја на простору Црне Горе, већ и додатно оснажене везе наше двије државе. Kао држава, у протеклом периоду дали смо пуну подршку заједници у свим сегментима њеног дјеловања -  казао је Ђукановић.

Само пар мјесеци након оснивања потписан је, подсјећа, Уговор између Владе и Јеврејске заједнице о питањима од заједничког интереса чиме је препознат њен правни субјективитет, а Јеврејима у Црној Гори призната аутономија у регулисању вјерских и националних односа зајемчена Уставом и законима са свим правима и обавезама који из тога проистичу”.

- Снажно смо подржали вишегодишњу реализацију регионалне јеврејске конференције “Махар“ која се традиционално одржава у Црној Гори. Опредијелили смо без накнаде простор за изградњу будућег јеврејског молитвеног храма у Подгорици чији је камен темељац положен 2017.године. Наша је жеља да се тај пројекат у најскоријем времену реализује како би се у њему нашла и вијек и по стара Сефер тора, сачувана од уништења и на највећим стратиштима јеврејског народа током Холокауста, која је данас неодвојиви дио културне баштине од посебног значаја за Црну Гору. Набрајање свега учињеног тражило би још пуно времена - истиче Ђукановић.

Сматра да можемо бити обострано задовољни веома конструктивном сарадњом црногорских институција и Јеврејске заједнице, што се рефлектује и на наше одличне односе са Израелом, као и на везе са значајним међународним јеврејским организацијама.

- Јеврејска заједница може бити поносна на оно што је изградила и на оно што је постигла, захваљујући повјерењу у себе и повјерењу у нашу државу. Јеврејски живот је дио свакодневице у Црној Гори. Јевреји и Јеврејке и данас живе тамо гдје су вјековима живјели или се склањали за вријеме бројних прогона њихови преци. Живимо заједно у нашој Црној Гори - наводи Ђукановић.

Како је казао, у Црној Гори се поносимо тиме што смо држава у којој никад није било антисемитизма.

- Поносимо се богатством различитости које су знак нашег препознавања. Црногорски народ никада није узмакао пред непријатељима, нити је дозволио, нити ће дозволити гажење људског и свог државног достојанства. Антифашизам и слободарство су историјска вертикала модерне црногорске државности, коју с поносом баштине данашње генерације. Између осталог, то је и непрекинута спона која трајно повезује црногорски и јеврејски народ. Ми морамо истрајати у тим настојањима, остајући достојни оног што су наши преци учинили у вријеме највећег цивилизацијског суноврата у савременој историји, достојни луче човјечности коју су очували, када је све чињено да им се управо та човјечност убије и потре нихово постојање, зато јер желимо добро својим народима и државама, новим нараштајима и цијелом човјечанству - поручио је Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 22:05