/ Ђукановић и Гхарибасхвили
08/10/2021 u 14:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ђукановић: Европа ће разумјети да треба прихватити нове чланице

Предсједник је званичну посјету Грузији током које је потписан Споразум између двије владе о реадмисији лица без дозволе за боравак, завршио обиласком административне границе Одзиси

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић током званичне посјете Грузији састао се са предсједником Владе Грузије Ираклијем Гхарибасхвилијем, који је након тете а тета сусрета и састанка са делегацијама у његову част приредио и радни ручак.

- Уз захвалност за добродошлицу током прве посјете Грузији уз задовољство је исказао ријечи пријатељства и подршке за правилно одабрану стратегију за будућност ове земље. Он је нагласио да Црна Гора подржава територијални интегритет Грузије и њена настојања да успостави пуну контролу над својим територијама у оквиру међународно признатих граница, са пуним суверенитетом и да се боре за будућност коју сама бира. Оно што смо тражили за нас, желимо и за друге, поручио је Предсједник, високо цијенећи чврсту визију и мудрост да у Грузији правилно разумију геополитичке околности, у шта се увјерио и током посјете. Можемо имати најбоље идеје, али је важно препознати најбоље вријеме за њихову реализацију, казао је Предсједник- наводи се саопштењем.

image
Мило Ђукановић

То се посебно односи на процес европских интеграција, и посвећену борбу за валоризовање реформи и догледно чланство у ЕУ.

Он је исказао увјерење да ће се садашња фаза умора од проширења завршити и да ће Европа разумјети да треба да прихвати нове чланице. Имајући у виду подударност циљева, Грузија ће увијек имати подршку Црне Горе у том смислу, казао је Предсједник.

- У контексту билатаралних односа двије државе Предсједник је нагласио да уз историјске и сличности у погледу циљева, постоји подударност и у структури економија двије државе, што треба искористити као развојну шансу. Сугерисан је сусрет привредних комора, како би се интензивирала сарадња у туризму, олакшало путовање грађана, искористили енергетски потенцијали и искуства Грузије у области производње хране. Односи двије државе посебно би били оснажени интензивнијом сарадњом у области културе, имајући у виду да се оба народа поносе својом историјом и традицијом - саопштено је из кабинета предсједника.

image
Мило Ђукановић

Премијер Гарибасвили је уз добродослицу Предсједнику у, како је казао, историјску посјету Грузији исказао висок интерес за даље продубљивање сарадње и јачање односа у свим областима, чему ће снажан импулс дати и ова посјета. Црна Гора је узор за Грузију у многим областима, казао је Гарибасвили, високо цијенећи искуство и улогу Предсједника у стратешким постигнућима Црне Горе, посебно обнову независности и пријем у НАТО. На тој линији, нарочито се интересовао за Предсјеникова искуства и ставове у односу на изазове у прошлости и актуелном геополитичком тренутку.

Предсједник је званичну посјету Грузији током које је потписан Споразум између двије владе о реадмисији лица без дозволе за боравак, завршио обиласком административне границе Одзиси.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:59