Петар Ђукановић ЦГО / - ЦГО
29/11/2021 u 08:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Логично да ванредни избори буду до краjа 2022.

Говорећи о европским интеграциjама, он jе рекао да jе Црна Гора сада дисфункционална држава, коjу Европска униjа тешко може прихватити као своjу чланицу

Повjерење грађана у промjене коjе су се десиле jе изневjерено, па jе логично очекивати приjевремене парламентарне изборе, оциjенио jе Петар Ђукановић из Центра за грађанско образовање (ЦГО). Питање jе, каже, када ће се избори десити, наводећи да би они могли да се одрже до краjа наредне године, до када бисмо могли имати прелазну владу.

Он jе у Jутарњем програму ТВЦГ оциjенио да jе прелазна влада уjедно и jедино рjешење актуелне политичке ситуациjе у Црноj Гори.

Говорећи о европским интеграциjама, он jе рекао да jе Црна Гора сада дисфункционална држава, коjу Европска униjа (ЕУ) тешко може прихватити као своjу чланицу.

Европска униjа не може да нам риjеши све проблеме коjе имамо унутар државе.

"Друштво jе поларизовано и то jе препрека за договор, али и на путу ЕУ интеграциjа. ЕУ годинама уназад кроз извjештаjе указуjе на одређене области о коjима би требало да преузмемо конкретне акциjе. Међутим, ми сваке године изневjеримо очекивања ЕУ jер ништа конкретно не урадимо. Резултати буду скромно, чак претходних година су били много бољи него у посљедњем извjештаjу", рекао jе Ђукановић.

Говорећи о политичкоj кризи, он сматра да се мора пронаћи неки моде прелазне владе, како би се премостила криза у коjоj се налазимо.

"Нико нема петљу да преузме одговорност за коначно рjешење, а од тога наjвећу штету имаjу грађани. Систем jе блокиран, парламент jе блокиран, не усваjаjу се закони коjи и треба да буду суштина реформи", оциjенио jе Ђукановић.

Административни одбор, како jе рекао, требало би да процес избора предсjедника Џавне изборне комисиjе (ДИК) што хитниjе обави, будући да се у недjељу, у неколико општина, одржаваjу локални избори.

"Стога би у фази хитности требало предложити кандидата за предсjедника ДИК-а", рекао jе Ђукановић.

Сматра да би то требало да буде кандидат са професионалним референцама, а да сами избор не буде дио политичке трговине између политичких актера.

"Врло jе кратак рок до локалних избора, а да немамо предсjедника кључне институциjе, коjа би требало да улива транспарентност и подстиче повjерење грађана у изборни процес и то jе забрињаваjуће", рекао jе Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 10:31