Мило Ђукановић / - фото: Кабинет предсједника
07/11/2021 u 09:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић Марголину: Сјећање на жртве Холокауста је наша историјска и морална обавеза

У Црноj Гори се поносимо тиме што смо држава у коjоj никад ниjе било антисемитизма. Поносимо се богатством различитости коjе су знак нашег препознавања, казао је Ђукановић

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић поводом Делегациjе Европске jевреjске асоциjациjе у Аушвицу и одржавања Семинара у Кракову 8-9 новембра 2021 о потреби едукациjе о Холокаусту и очувања будућности jевреjских заjедница у Европи данас упутио је поруку Рабину Марголину.

Поруку преносимо интегрално:

"Поштовани Рабине Марголин"

Хвала Вам на позиву да присуствуjем предстоjећоj Делегациjи Европске jевреjске асоциjациjе у Аушвицу и на Симпозиjуму у Кракову од 8-9. новембра 2021. године. Жеља ми jе била да присуством манифестациjи коjу организуjете и непосредно дам допринос континуираним напорима Европске jевреjске асоциjациjе да сjећање на жртве и борба против антисемитизма остану траjна обавеза садашњих и будућих генерациjа. Нажалост то усљед раниjе преузетих обавеза ниjесам у могућности.

Сjећање на жртве Холокауста jе наша историjска и морална обавеза, опомена и подсjећање да на личном, националном и међународном нивоу, чинимо све што jе неопходно у правцу превенциjе антисемитизма и свих облика расне и религиjске мржње.

У условима када се европска друштва суочаваjу са растућим притиском снага популизма, национализма, ксенофобиjе и нетолеранциjе, и када су наjвише вриjедности jеднакости под сталном приjетњом, сматрати да jе антисемитизам искључива приjетња и проблем само за Jевреjе, била би наjвећа грешка. То jе опасност приjе свега за Европу и њене суштинске вриjедности изграђиване дистанцирањем од страхота коjе су изњедрили нацизам и фашизам. То jе цивилизациjско питање човjечанства, коjе тражи снажан заjеднички одговор.

Дубоко сам увjеруjем да jе инклузивно грађанско образовање, уз пооштравање казнене политике и снажење институциjалног одговора на антисемитске предрасуде и нападе, наjмоћниjе оружjе за jачање демократских вриjедности и снажење свиjести да смо сви рођени слободни са jеднаким достоjанством и правима без икаквих разлика у погледу расе, боjе, пола, jезика, вjероисповести, политичког или другог мишљења, националног или друштвеног пориjекла или других околности.

У Црноj Гори се поносимо тиме што смо држава у коjоj никад ниjе било антисемитизма. Поносимо се богатством различитости коjе су знак нашег препознавања. Антифашизам и слободарство су историjска вертикала модерне црногорске државности, коjу с поносом баштине данашње генерациjе. Између осталог, то jе и нераскидива спона коjа траjно повезуjе црногорски и jевреjски народ.

Као држава одлучно ћемо наставити да радимо на спречавању свих поjава мржње и нетрпељивости, да унапређуjемо узаjамно поштовање и разумиjевање и градимо друштво коjе jе отпорно на све идеологиjе и форме дискриминациjе и нетолеранциjе.

Ми на том путу морамо истраjати заjедно, остаjући достоjни онога што су учинили наши преци, у периоду наjвећег цивилизациjског суноврата у савременоj историjи, достоjни луче човjечности коjу су очували, када jе све чињено да им се управо та човjечност убиjе и потре нихово постоjање, даjући залог добру наших народа и држава, новим нараштаjима и циjелом човjечанству."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 23:06