Мило Ђукановић - фото: ДПС / - Мило Ђукановић - фото: ДПС
19/07/2021 u 19:27 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић примио нове амбасадоре, поручио да је Црна Гора прва следећа чланица ЕУ

Након церемониjе, Ђукановић jе одвоjено разговарао с амбасадорима, пожелио добродошлицу у резиденциjу на приjестоном Цетињу и успjешну мисиjу, у увjерењу да ће током своjих мандата сваки од амбасадора, у сарадњи са државним органима Црне Горе, дати допринос унапређењу међудржавних односа

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић jе примио данас акредитивна писма новоименованих, изванредних и опуномоћених амбасадора Краљевине Холандије, Теодоруса Антониуса Реjћуса, Кипра, Димитриоса Теофилактуа, Анголе, Алсина дош Празераш Изата Франсиска да Консеjсао и Летониjе, Агнесе Калниња.

Након церемониjе, Ђукановић jе одвоjено разговарао с амбасадорима, пожелио добродошлицу у резиденциjу на приjестоном Цетињу и успjешну мисиjу, у увjерењу да ће током своjих мандата сваки од амбасадора, у сарадњи са државним органима Црне Горе, дати допринос унапређењу међудржавних односа. Он jе позвао амбасадоре да што чешће посjећуjу Црну Гору и потврдио отвореност за сваку инициjативу коjа води даљем jачању међудржавних веза.

Ђукановић jе нагласио важност интеграциjе Црне Горе, али и земаља Западног Балкана у ЕУ и НАТО као услов траjне стабилности и демократског развоjа региона и указао на неопходност геостратешког приступа, офанзивниjег дjеловања и присуства ЕУ у региону, коjи jе, како jе казао, већ предмет снажног уплива трећих страна.

Подсjетио jе да jе обавеза земаља кандидата снажно спровођење реформи на националном нивоу и испуњавање свих критериjума за чланство у ЕУ, посебно оних коjи се односе на наjвише европске вриjедности, владавину права, људска права и слободе. Информисао jе о актуелном моменту демократског развоjа Црне Горе, промjену власти на парламентарним изборима, након коjих jе Црна Гора ушла у нови период демократског развоjа, кохабитациjу.

Истакао jе да jе Црна Гора доказала демократски капацитет за мирну транзициjу власти и остаjе на европском и евроатлантском курсу.

– Упркос одређеним застоjима, озбиљним успоравањима политике проширења, вjеруjем да ће Црна Гора бити прва сљедећа чланица ЕУ – поручио jе Ђукановић у разговорима са амбасадорима.

На економском плану, Црна Гора се суочава са озбиљним посљедицама пандемиjе, казао jе Ђукановић, али очекуjе период консолидациjе и повратка на динамичне стазе развоjа коjе jе землjа биљежила од обнове независности до почетка пандемиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 20:17