Мило Ђукановић - фото: ДПС / - Мило Ђукановић - фото: ДПС
19/07/2021 u 19:27 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Ђукановић примио нове амбасадоре, поручио да је Црна Гора прва следећа чланица ЕУ

Након церемониjе, Ђукановић jе одвоjено разговарао с амбасадорима, пожелио добродошлицу у резиденциjу на приjестоном Цетињу и успjешну мисиjу, у увjерењу да ће током своjих мандата сваки од амбасадора, у сарадњи са државним органима Црне Горе, дати допринос унапређењу међудржавних односа

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић jе примио данас акредитивна писма новоименованих, изванредних и опуномоћених амбасадора Краљевине Холандије, Теодоруса Антониуса Реjћуса, Кипра, Димитриоса Теофилактуа, Анголе, Алсина дош Празераш Изата Франсиска да Консеjсао и Летониjе, Агнесе Калниња.

Након церемониjе, Ђукановић jе одвоjено разговарао с амбасадорима, пожелио добродошлицу у резиденциjу на приjестоном Цетињу и успjешну мисиjу, у увjерењу да ће током своjих мандата сваки од амбасадора, у сарадњи са државним органима Црне Горе, дати допринос унапређењу међудржавних односа. Он jе позвао амбасадоре да што чешће посjећуjу Црну Гору и потврдио отвореност за сваку инициjативу коjа води даљем jачању међудржавних веза.

Ђукановић jе нагласио важност интеграциjе Црне Горе, али и земаља Западног Балкана у ЕУ и НАТО као услов траjне стабилности и демократског развоjа региона и указао на неопходност геостратешког приступа, офанзивниjег дjеловања и присуства ЕУ у региону, коjи jе, како jе казао, већ предмет снажног уплива трећих страна.

Подсjетио jе да jе обавеза земаља кандидата снажно спровођење реформи на националном нивоу и испуњавање свих критериjума за чланство у ЕУ, посебно оних коjи се односе на наjвише европске вриjедности, владавину права, људска права и слободе. Информисао jе о актуелном моменту демократског развоjа Црне Горе, промjену власти на парламентарним изборима, након коjих jе Црна Гора ушла у нови период демократског развоjа, кохабитациjу.

Истакао jе да jе Црна Гора доказала демократски капацитет за мирну транзициjу власти и остаjе на европском и евроатлантском курсу.

– Упркос одређеним застоjима, озбиљним успоравањима политике проширења, вjеруjем да ће Црна Гора бити прва сљедећа чланица ЕУ – поручио jе Ђукановић у разговорима са амбасадорима.

На економском плану, Црна Гора се суочава са озбиљним посљедицама пандемиjе, казао jе Ђукановић, али очекуjе период консолидациjе и повратка на динамичне стазе развоjа коjе jе землjа биљежила од обнове независности до почетка пандемиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

20. septembar 2021 12:45