Miloš Đuričković / - Tviter
26/04/2024 u 21:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đuričković PES-u: Kosponzorišite rezoluciju ili se svrstajte sa zvaničnim Beogradom

Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, Pokretu Evropa sad je “otvaranje rana prošlosti”, poručio je međunarodni sekretar Socijaldemokrata (SD) Miloš Đuričković.

Đuričković je komentarisao posljednje saopštenje za javnost Poslaničkog kluba PES-a u kom su rekli da poštuju sve rezolucije koje su usvojene u crnogorskom parlamentu koje se odnose i na genocide počinjene na našim prostorima u prethodnom periodu, ali, kako kažu, ne podržavaju da se odgovornost imputira bilo kom narodu.

- Dok vi podsjećate, da vam malo razjasnimo. Vaše podsjećanje na 2009. godinu i usvojenu Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, ne opravdava vaše današnje ćutanje i nemanje vremena da se izjasnite o UN rezoluciji o kojoj se čitav svijet izjašnjava. 2021. godine usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, na inicijativu opozicije, za koju je dio vas glasao zbog fotelja i na zahtjev međunarodne zajednice - podsjetio je Đuričković.

On je naglasio da Crna Gora kao kandidat za EU ima obavezu da usaglašava svoju vanjsku politiku sa EU.

- Stav EU po pitanju UN rezolucije o genocidu u Srebrenici je jasan. Vaš stav, po pitanju ove inicijative, je nejasan. Vaše pominjanje rezolucija za genocide počinjene na našim prostorima, nemaju nikakve veze sa Srebrenicom i UN rezolucijom o genocidu u Srebrenici - istakao je Đuričković.

On je upitao PES ko izjednačava odgovornost pojedinca sa odgovornošću nekog naroda?

- Ovim komentarom, upravo ste se pridružili sramotnoj kampanji dezinformacija zvaničnog Beograda, koji “Rezoluciju” predstavlja kao atak na srpski narod. Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koju je pokrenula Njemačka a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje rana prošlosti”? Šta predlažete, gospodo iz Pokreta Evropa sad, da zaboravimo? Da zaboravi i ćuti čitav svijet jer vi nemate kičme da jasno kažete ono što je očigledno - naglasio je Đuričković.

U slučaju Crne Gore, baš kao i kod drugih zemalja regiona, stvar je, kaže Đuričković, vrlo jednostavna.

- Kosponzorišite rezoluciju ili se svrstajte sa zvaničnim Beogradom - poručio je Đuričković.

Poslanički klub PES-a: Poštujemo rezoluciju Skupštine, genocide prave pojedinci, a ne narodi

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 18:20