Горан Ђуровић,потпредсједник УРА
13/08/2021 u 09:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Борбом против корупције, криминала и шверца Црна Гора може повратити више од 1,2 милијарди еура

За све то вријеме „Лука Бар“ је уништавана да би се могао одвијати шверц и ако има неслућени потенцијал да буде озбиљна лука на Јадрану, сматра он

Активном борбом против корупције, криминала и шверца Црна Гора може у кратком року повратити преко 1.2 милијарди еура имовине и попунити буџет за преко 40 милиона годишње, самтра Горан Ђуровић,потпредсједник УРА-е.

-Борба са шверцом цигарета као и других акцизних роба, који су били проблем не само Црне Горе већ и ЕУ, може донијети буџету додатних 40 милиона еура који се могу усмјерити ка решавању проблема у здравству и школству. Да би грађанима било јасније колико губимо од шверца довољан је податак да је градња једног Клиничког центра (Клинички центар у Нишу) коштала 50 милиона еура што значи да смо у протеклих 30 година могли изградити нови клинички центар, обновити већину болница и извршити озбиљне инвестиције у систему образовања-наводи он.

Додаје: "За све то вријеме „Лука Бар“ је уништавана да би се могао одвијати шверц и ако има неслућени потенцијал да буде озбиљна лука на Јадрану".

-Имајући у виду да је само повратом земље „Солане“ у Улцињу у државно власништво враћено преко 250 милиона еура вриједности имовине као и да је то само један у низу примјера лоше приватизације која је била присутна у скоро сваком граду у Црној Гори лако долазимо до закључка да Црна Гора има могућност да поврати преко 1.2 милијарди еура имовине која јој је на волшебан начин отета. Сам процес масовне ваучерске приватизације је омогућио енормно богаћење појединаца који су се крили иза појединих инвестиционих фондова искористивши незнање и неинформисаност грађана те тако стекли преко 500 милиона еура вриједне имовине државних компанија коју су касније продавали, користили као колатерал или обезвриједили-казао је Ђуровић.

Сматра да овакво поступање према државној имовини заслужује пажњу надлежних органа који морају испитати како се управљало са том имовином и зашто је већина компанија којиима су инвестициони фондови управљали завршила у стечају.

-Грађани и грађанке Црне Горе су навикнути да су шверц, корупција и криминал нормалне појаве из чијих фондова се примају плате и пензије а истина је супротна - све ове године буџет је био сиромашнији, плате и пензије све мање а задуживања све већа. Због тога борба против шверца, криминала и корупције не смије да стане и стога Грађански покрет УРА даје пуну подршку надлежним органима, на челу са потпредсједником Владе Дританом Абазовићем, да истрају у борби за праведнију Црну Гору-поручуује он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 07:02