Ђуровић / LAZAR RUZIC
08/01/2022 u 18:00 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Ријешити компликоване односе између Владе и Скупштине

Сматрам да смо изгласавањем Тужилачког савjета на самом краjу 2021. године ухватили последњи воз коjи води у Европску унију, каже посланик СНП-а за "Дан"

Основ за коначан излазак државе из институционалне кризе мора бити дијалог, поручила је Даниjела Ђуровић, посланик Социјалистичке народне партије Црне Горе (СНП). Како је истакла, у току ове године очекуjе разрjешење врло компликованих односа између законодавне и извршне власти.

– То би као резултат требало да да политичку стабилност, доношење аката и резолуциjа коjим бисмо употпунили наше законодавне обавезе у процесу придруживања, али и снажење независности институциjа, што jе sine qua non за улазак у европску породицу народа – казала је Ђуровић за "Дан".

Према њеном мишљењу, у Црноj Гори је уочљиво врло снажно декларативно залагање за улазак у ЕУ, али истински ниjе направљен ниjедан корак у том правцу.

– Ниjе непознаница да jе у Европскоj униjи изражен скептицизам у погледу проширења. Значаjне промjене и нестабилност и оквиру саме ЕУ, одлазак Ангеле Меркел, као доминантне фигуре у европском политичком свиjету, и будући избори у Францускоj за Црну Гору значи да су шансе да будемо следећа чланица ЕУ све неизвjесниjе – рекла је Ђуровић.

Почетком вијека били смо много ближи ЕУ него данас

Интересантно jе да смо почетком овог вијека били много ближи Европскоj униjи него данас, истиче Ђуровић. Некада смо, подсјећа она, имали и Министарство за европске интеграциjе.

– Циjели jедан ресор посвећен том циљу, а данас jе све сведено на главну преговарачицу, коjа jе дивна особа, али без институционалне моћи да заиста погура укупан државни апарат ка испуњавању свих обавеза. Црноj Гори jе потребна стабилност, коjа jе jедино могућа уз свеобухватан друштвени диjалог и на том путу jачање њених институциjа, а то све представља и нашу обавезу на путу ка Европској унији – истакла је Ђуровић.

Ђуровић сматра да је Црна Гора изгласавањем Тужилачког савjета на самом краjу 2021 године ухватила последњи воз коjи води у Европској унији.

– Црноj Гори jе потребна стабилност у сваком смислу, а првенствено у политичком, иако jе реалност управо супротна. Очекуjем врло скоро сjедницу Тужилачког савjета на коjоj ће бити изабран нови в.д. ВДТ-а, али и да сам ТС почне да ради своj посао jер jе већ дуже вриjеме био у блокади. Врло jе слична ситуациjа и са Судским савjетом, као и са Уставним судом, гдjе су jош увиjек у току процедуре избора нових судиjа, а за шта jе потребно и вриjеме и диjалог коjи мора бити основа да држава напокон изађе из институционалне кризе – закључила је Ђуровић.

Европска комисиjа је недавно поздравила избор новог Тужилачког савjета, уз поруку да jе сљедећи корак избор новог вршиоца дужности врховног државног тужиоца.

– Именовање нових чланова Тужилачког савjета у Црноj Гори jе корак у добром правцу, након дуготраjног процеса. Од чланова Тужилачког савjета се очекуjе да поступаjу са наjвишим интегритетом, на непристрасан и професионалан начин – саопштила jе Ана Писонеро Хернандез, портпарол Европске комисије.

Она је додала да jе сљедећи корак избор новог вршиоца дужности ВДТ-а.

– Као што jе раниjе речено, вjеруjемо да ће Црна Гора сада приоритетно моћи да риjеши сва преостала питања истакнута у накнадном мишљењу Венециjанске комисиjе о измjенама и допунама Закона о државном тужилаштву – навела jе Писонеро Хернандез.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:30