/ - IGOR SLJIVANCANIN
18/11/2022 u 15:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Đurović sa ambasadorom Egipta: Očekujemo nove forme saradnje

Predsjednica Skupštine je pozdravila izgradnju rizorta Luštica Bay, čiji je investitor egipatsko - švajcarski "Orascom Development”, dodajući da vjeruje da će i drugi egipatski investitori naći interes da posluju u Crnoj Gori

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović primila je danas u oproštajnu posjetu nerezidentnog ambasadora Arapske Republike Egipat Nj.E. Saida Hindama (Saïd Hindam).

Predsjednica Đurović je zahvalila ambasadoru Hindamu na angažmanu i proaktivnom djelovanju tokom mandata i poželjela mu dalji uspjeh u radu. Pozdravila je inicijative egipatske strane koje su pokrenute i realizovane u proteklom periodu, saopšteno je iz Kabineta predsjednice Skupštine Crne Gore.

- Tokom razgovora izraženo je očekivanje da će odnosi dvije tradicionalno bliske i prijateljske države dobiti nove sadržaje i forme saradnje, budući da su potencijali brojni kako u oblasti turizma, privrede, investicija, pomorskog saobraćaja, tako i parlamentarne saradnje, te kulture i obrazovanja, ističe se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je parlamentarna saradnja jedna od potencijalnih oblasti jačanja odnosa između dvije države, za koju je u ranijim razgovorima iskazan obostrani interes i podsjetili da je Skupština Crne Gore 27. saziva formirala Grupu prijateljstva sa parlamentom Arapske Republike Egipat. Izraženo je i očekivanje da će se uskoro stvoriti uslovi za razmjenu posjeta na parlamentarnom nivou, pa je u tom kontekstu ambasador Hindam uputio i zvaničan poziv delegaciji Skupštine Crne Gore na čelu sa predsjednicom Đurović za posjetu Egiptu. Takođe, i predsjednica Đurović uputila je poziv predsjedniku egipatskog parlamenta za posjetu Crnoj Gori.

Predsjednica Skupštine je pozdravila ovogodišnju uspostavljenu saradnju u oblasti turizma, podstaknutu ukidanjem viznog režima za egipatske turiste, za period 19. jul - 20. septembar 2022. godine, za ulazak u Crnu Goru, koji su dolazili čarter letovima. S obzirom da je sezona sa ovim tržištem uspješno završena, prepoznata je zainteresovanost i spremnost za nastavak saradnje i ponovno uvođenje viznih olakšica i za sljedeću Ijetnju sezonu.

Ističući da je Crna Gora zainteresovana za intenzivnije predstavljanje turističkih potencijala naše države u Egiptu, predsjednica je pozdravila izgradnju rizorta Luštica Bay, čiji je investitor egipatsko - švajcarski "Orascom Development”.

- Vjerujemo da će i drugi egipatski investitori naći interes da posluju u Crnoj Gori, zaključila je Đurović.

Said Hindam je potvrdio spremnost egipatskih investitora da i ubuduće posluju u Crnoj Gori i najavio nova ulaganja u narednih pet godina. Hindam je kazao i da su kultura i obrazovanje, takođe, oblasti gdje bi dvije države trebalo da definišu zajedničke projekte i pozdravio dobru saradnju u okviru multilateralnih foruma i inicijativa.

Zajednički je konstatovano da je sigurnost i prosperitet mediteranskog regiona, kao i saradnja u okviru Unije za Mediteran i Parlamentarne skupštine Mediterana važan kanal saradnje i razmjene.

- Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, pri čemu su se složili da je naša država i dalje predvodnica u procesu pristupanja Evropskoj uniji, te da svi politički akteri treba daju maksimalan doprinos stabilizaciji trenutnih prilika u zemlji, sa ciljem postizanja dobrobiti za sve građane, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 20:41