Ђуровић, амбасадор Кине / - фото: Игор Шљиванчанин
11/05/2022 u 18:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић са амбасадором Кине: Црна Гора ће постићи већи прогрес у процесу европских интеграција

Уз констатациjу да двиjе земље везуjе дугогодишње приjатељство засновано на принципима међусобног поштовања, Ђуровић jе казала да Црна Гора остаjе посвећена даљем развоjу сарадње са Кином

Предсjедница Скупштине Даниjела Ђуровић састала се данас са амбасадором Народне Републике Кине у Црноj Гори Њ.Е. Лиу Ђином, саопштено је из Скупштине. 

Уз констатациjу да двиjе земље везуjе дугогодишње приjатељство засновано на принципима међусобног поштовања и разумиjевања, Ђуровић jе казала да Црна Гора остаjе посвећена даљем развоjу сарадње са НР Кином.

 - Црна Гора се залаже за поштовање међусобних различитости у стратешким опредjељењима, а досадашња сарадња представља добру полазну основу за обострани напредак - констатовала је предсједница скупштине. 

Она jе нагласила недвосмислену спољнополитичку опредиjељеност наше земље, апострофираjући да кредибилно НАТО чланство и европски интеграциони пут представљаjу оквир за обликовање свих билатералних односа.

Током разговора, Ђуровић се осврнула на наjзначаjниjи и наjкрупниjи инфраструктурни проjекат, прву дионицу аутопута Бар-Бољаре, као траjни примjер црногорско-кинеске сарадње, и упутила изразе захвалности на вриjедноj донациjи Владе НР Кине у реконструкциjи моста на риjеци Тари.

У контексту међународне сарадње, изразила jе очекивање да ће током њеног мандата доћи до интензивирања парламентарне дипломатиjе посредством посланичких клубова и група приjатељства.

- Постоjе броjни потенциjали за унапређење и промоциjу билатералне сарадње, са нагласком на здравство и економиjу - казала је предсједница Скупштине.

 Овом приликом, она jе подсjетила на солидарност и подршку НР Кине у доба пандемиjе Ковид 19, коjа jе исказана кроз донациjе вакцина против ове болести, те изразила наду да ће се епидемиолошка ситуациjа у Шангаjу брзо стабилизовати.

Такође, потенцирала jе добру сарадњу у области туризма, и додала да су "кинески држављани су радо виђени гости у Црноj Гори, а очекуjем jош боље резултате, нарочито у сфери здравственог туризма".

Предсjедница Ђуровић jе нагласила да Црна Гора, као чланица НАТО-а и будућа чланица ЕУ, остаjе привржена доброj сарадњи са НР Кином и ''принципу jедне Кине''.

Амбасадор Лиу Ђин jе оциjенио значаjним што двиjе државе међусобно поштуjу стратешке циљеве, наводећи да jе његова земља у Скупштини Црне Горе увиjек имала поузданог приjатеља. Он jе поздравио спољнополитички курс и избор наше земље, изразивши увjерење да ће Црна Гора постићи већи прогрес у процесу европских интеграциjа.

- НР Кина апсолутно поштуjе европско и евроатлантско опредjељење Црне Горе и у том смислу никада ниjе имала претензиjе да се миjеша у унутрашња питања друге стране, те дубоко циjени и захваљуjе Црноj Гори што поштуjе кинеске стратешке циљеве - казао jе амбасадор Ђин.

Он се сагласио да двиjе државе треба да продубе сарадњу и на локалном нивоу и изразио очекивање да ће током мандата предсjеднице билатерални односи бити интензивирани.

           

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:57