фото: Скупштина / - фото: Скупштина
19/12/2021 u 14:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Еколошки пројекти Скупштине: Соларни панели на крову зграде, планирана набавка електричних возила

Промоција и поштовање вриједности заштите животне средине и еколошких политика биће и у наредном периду један од приоритета 27. сазива парламента

Скупштина Црне Горе у циљу промоције еколошких политика и Црне Горе као еколошке државе, реализовала је и планира да реализује бројне пројекте, саопштено је из кабинета предсједника парламента Алексе Бечића.

 - Након недавно завршене темељне адаптацији централне зграде, планирана је и изградња соларне електране (на крову објекта), као и набавка возила на електрични погон, а у скаду са еколошким захтјевима, Скупштина је у сарадњи са Депонијом, створила услове за рециклажу папира у главној згради и пословним просторима Скупштине. Прикупљени папир ће једном недељно бити транспортован у Рециклажни центар - наводе из кабинета.

Приликом темељне адаптације централне зграде Скупштине, нарочита пажња је посвећена енергетској ефикасности и одрживости, што ће за циљ имати значајну уштеду у потрошњи електричне енергије, а пројектом је планирана је и изградња соларне електране, чиме ће бити обезбијеђено до 45 посто годишње потрошње електричне енергије.

 - Такође, намјера црногорског парламента је да кроз набавку возила на електрични погон, која би у што краћем временском року у потпуности замијенила возила на бензински и дизел погон, утиче на смањење емисије штетних гасова, а на трагу савремених еколошких трендова стоји и реализација пројекта Е-парламент, који подразумијева дигитализацију цјелокупног законодавног процеса, као и опција електронских представки и „е-петиција“ која је од недавно активна, што ће у перспективи омогућити избацивање папира из употребе - наводе они.

Промоција и поштовање вриједности заштите животне средине и еколошких политика биће и у наредном периду један од приоритета 27. сазива парламента.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 00:50