Габријел Ескобар / - GOV.RS
17/01/2022 u 08:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ескобар: Црна Гора да настави да напредуjе на путу чланства у ЕУ

Ескобар jе рекао да ниjе на САД да рjешаваjу тензиjе и проблеме владаjуће коалициjе унутар чланице НАТО-а

Вашингтон се нада да ће Црна Гора остати западно ориjентисана земља, чврста чланица НАТО-а и да ће наставити да напредуjе на путу ка чланству у Европскоj униjи, рекао jе замjеник помоћника америчког државног секретара и специjални изасланик за Балкан Габриjел Ескобар.

Говорећи, у интервjуу Гласу Америке, о ситуациjи у Црноj Гори, Ескобар jе рекао да ниjе на САД да рjешаваjу тензиjе и проблеме владаjуће коалициjе унутар чланице НАТО-а.

"Вашингтон jе jасно ставио до знања шта очекуjе, да се нада да ће Црна Гора остати западно ориjентисана земља, чврста чланица НАТО-а и да ће наставити да напредуjе на путу ка чланству у Европскоj униjи", казао jе он.

Према његовим риjечима, САД су jасно ставиле до знања да не сматраjу да све странке у политичком спектру испуњаваjу те критериjуме и оциjенио да се Демократски фронт "показао као неко ко изазива подjеле, подстиче етничке тензиjе, стално блокира реформе у парламенту и тиме блокира пут ка Европи".

"Такође jе у прошлости био против НАТО-а и ниjе био од помоћи своjим изjавама о Косову. Тако да не вjеруjем да се то промиjенило и не сматрамо их одговараjућим партнером", рекао jе Ескобар.

Он jе казао да снкциjе ниjесу примарно средство америчког ангажмана у региону Западног Балкана, али имаjу ефекта и да ће бити jош.

Говорећи о санкциjама против Милорада Додика и jош двоjице босанских званичника, затим против Милана Радоичића и Звонка Веселиновића на Косову, он jе рекао да не жели да људи мисле да се Сjедињене Државе ангажуjу у региону првенствено кроз санкциjе.

Истакао jе, међутим, да jе администрациjа у Вашингтону веома посвећена борби против корупциjе и да jе jедно од средстава у тоj борби санкциjе.

"И могу рећи да, биће их jош, али то неће бити примарно средство нашег ангажмана", рекао jе Ескобар, преноси Тањуг.

Он jе Казао да те санкциjе нису усмjерене на земље нити на одређене народе, већ, како jе навео, на поjединце коjи су дубоко умиjешани у корупциjу.

На питање да ли се наjава да ће бити jош санкциjа односи на све земље Западног Балкана, Ескобар jе потврдно одговорио.

"Ова администрациjа посвећена jе коришћењу других средстава, укључуjући и глобални Магнитски закон против људи широм свиjета коjи су укључени у криминалне активности и корупциjу", казао jе он.

Ескобар сматра да су санкциjе важно средство у стабилизациjи региона и да имаjу ефекта.

"Санкциjе спрjечаваjу људе да пребацуjу новац. Спрjечаваjу и доводе до затварања офшор компаниjа преко коjих се преноси новац, посебно jавна средства, кроз нетранспарентне процесе од коjих користи има веома мали броj људи", рекао jе Ескобар.

На констатациjу да Европска униjа (ЕУ) jош ниjе увела санкциjе Додику, и да ли изостанак jединственог става у ЕУ утиче на ефикасност политике САД на Балкану, Ескобар jе одговорио да у наjважниjем диjелу Вашингтон има заjеднички став са европским партнерима.

Додао jе да се у ЕУ воде интензивни разговори о томе шта они могу да понуде, да употпуне мjере САД.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 00:29