Зграда ЕУ у Бриселу / - ФОТО: РТВ
14/05/2022 u 09:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европски парламентарци: Одузети имовину санкционисаних Руса у ЦГ, нова влада би могла да убрза реформе

Европски парламент (ЕП) поздравља формирање нове мањинске владе састављене од проевропских партија

Посланици Европског парламента у усаглашеним амандманима на Извјештај о Црној Гори евидентирали су најновија дешавања у нашој земљи. Европски парламент (ЕП) поздравља формирање нове мањинске владе састављене од проевропских партија, што је посебно значајно у свјетлу недавне руске инвазије у Украјини и континуираног утицаја проруских политичких партија и наратива у земљи, наводи се у усаглашеним амандмана на Извјештај Европског парламента о Црној Гори у које је ТВЦГ имала увид.

У амандманима који су постали дио извјештаја који је усвојен ове седмице на вањскополитичком одбору (АФЕТ) поздрављен је и избор нове предсједнице Парламента и позива се на именовање копредсједавајућег ПОСП-а ЕУ и Црне Горе што је прије могуће, преноси Портал РТЦГ.

Парламент вјерује да би “политичка одлучност нове владе могла помоћи да се убрза пријеко потребни реформски процес одражавајући како рад на европским вриједностима, тако и огромну вољу грађана Црне Горе да се придруже Европској унији”.

Интензивиран рад у преговарачкој структури

Посланици у усаглашеним амандманима напомињу да се рад интензивирао након дуго очекиваног завршетка именовања у административним структурама у области владавине права, изражавајући жаљење што су кључне позиције у преговарачким структурама дуго остале упражњене.

Такође, посланици позивају власти да што прије поново успоставе потпуно функционалну преговарачку структуру.

Напомињу и да закашњело именовање кључних преговарача и шефова радних група мора бити праћено другим корацима како би се процес придруживања одржао као политички приоритет.

Одузети имовину санкционисаних Руса

Парламентарци су поздравили усклађеност Црне Горе са вањском политиким ЕУ, укључујући и осуду руске инвазије на Украјину и пуну подршку најновијим санкцијама ЕУ против Русије, укључујући забрану прелијетања ваздушног простора руским авионима и приступ аеродромима, забрану трансакција са Централном банком Русије и забрану руских пропагандних медија – РТ-Русија данас и Спутњика.

Европски парламент подстиче Комисију да размотри економску и финансијску помоћ ЕУ за земље Западног Балкана које су се придружиле санкцијама ЕУ против Русије, у циљу ублажавања посљедица настале кризе.

Међутим, како Црна Гора не би постала сигурна зона за скривање имовине руских олигарха којима пријете међународне санкције, посланици позивају црногорске власти да одузму имовину санкционисаних лица.

Поздрављена именовања у судству

У усаглашеним амандманима поздрављају се недавна именовања у Врховном и Апелационом суду , као и избор нових чланова Тужилачког савјета, укључујући члана из реда представника невладиних организација.

С друге стране, остаје забринутост због укупног изостанка напретка у реформи правосуђа, укључујући именовања у кључним независним институцијама и правосуђу, укључујући именовања нових судија Уставног суда која су и даље на чекању.

Поздрављена је и одлука Скупштине, која је усвојила измијењени Закон о локалној самоуправи, који предвиђа да се локални избори у 14 општина одрже истог дана, али се жали због недавне одлуке да се избори у 12 општина не распишу на исти датум.

Посланици су поновили позиве којима се Црна Гора охрабрује да истовремено одржи локалне изборе широм земље како би се унијела већа стабилност демократије, избјегла стална кампања и ублажила напета политичка клима.

Забринутост због распрострањене корупције

Посланици су исказали забринутост због распрострањене корупције и позивали Црну Гору да појача одговор кривичног правосуђа на корупцију на високом нивоу и створи услове за правосудне институције и независна тијела која се баве корупцијом, укључујући Агенцију за борбу против корупције и Специјално тужилаштво, да функционишу ефикасно и слободно од политичког утицаја, у складу са препорукама ГРЕЦО-а.

Такође, црногорске власти се позивају да покрену “темељну истрагу о било каквим недјелима откривеним у Пандора папирима”.

Као позитиван примјер наводи се интервенција полиције у Мојковцу на сузбијању трговине цигаретама у Црној Гори и понавља да су потребне даље мјере у циљу сузбијања шверца дроге и цигарета у земљи, посебно у Слободној зони Луке Бар.

Оснажити независност медија

Посланици ЕП подвлаче значај независности црногорских медијских регулатора и јавног сервиса и позивају на даље напоре да се РТЦГ “трансформише у прави јавни сервис и уопште побољша приступ информацијама”.

Осудили насиље на Цетињу и мијешање Србије

У амандманима се осуђују сви поступци насиља током демонстрација на Цетињу у вези са инаугурацијом Митрополита црногорско-приморског Српске православне цркве, и осуђује се српско мијешање у том погледу.

Еурозаступници напомињу да се страно уплитање може пратити и инструментализацијом вјерских института, и осуђују напоре Русије да искористи етничке тензије на Западном Балкану у циљу “распламсавања сукоба и подјеле заједница и ширења манипулативних дезинформација, које би могле довести до дестабилизације цијелог региона”.

Опрез због “Опен Балкана” и златних пасоша

У једном од нових амандмана, посланици изражавају опрез према иницијативи Опен Балкан, која не обухвата свих шест земаља и наглашавају да сва регионална економска сарадња на Западном Балкану треба да буде инклузивна и прихватљива за свих шест земаља, успостављајући сарадњу на равноправној основи, уз јачање даљег усклађивања са стандардима и европском правном тековином.

Парламент позива Црну Гору да одмах прекине шему златних пасоша и са забринутошћу примјећује да је између децембра 2020. и 2022. године готово 200 држављанстава додијељено руским држављанима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 08:01