Фото: ДПС, Архива / - Фото: ДПС, Архива
07/03/2022 u 16:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Функционер ДПС-а: Влада је партијски запошњавала људе, а Милатовић спинује

Њихове интерпретације више личе на рубрику "вјеровали или не" него на озбиљну аналитику, казао је Муратовић

Члан Извршног одбора ДПС-а Борис Муратовић тврди да министар економског развоја Јаков Милатовић не одустаје од своје праксе манипулисања грађанима и подацима. 

Како је казао, просјечан број запослених у 2021. години није премашио број запослених из 2019. године како то  Милатовић.

- Напротив, он је мањи и то за 7,2% или за 14,5 хиљада. Такође, број запослених из јануара 2022. године не може се упоређивати са просјеком цијеле 2019, 2020. или 2021. године, као што министар и ради. Свима је јасно да треба да прођу свих 12 мјесеци 2022. године да би ниво запослености могли поредити са просјеком 12 мјесеци из 2019, или 2020. и 2021. године. Али нас овакав спин од стране Милатовића не изненађује јер нас је током свог министровања на њих и навикао- додао је Муратовић. 

Према његовим тврдњама, не постоји сезоналност у кретању броја запослених од 2021, већ она константно расте из мјесеца у мјесец, тако да је у јануару 2022. запослених више него у љетњој сезони 2021. године, што је просто невјероватно.

- До доласка нове владе, запосленост је имала сљедећи сезонски каракатер: највећи број запослених биљежио се у љетној сезони односно јулу, да би након тога почео да пада закључно са јануаром наредне године, након чега слиједи тренд раста поново са врхом у љетној сезони. Сада запосленост расте из мјесеца у мјесец, што указује прије на грешке у извору података, него на стварни тренд или стварни разлог треба тражити у партијском запошљавању одлазеће Владе. Регистрована незапосленост у 2021. години забиљежила је историјски максимум у посљедњих 10 година - око 54 хиљаде и стопу незапослености преко 22%. Број запослених по анкетној методи коју објављује Монстат, која обухвата и нерегистроване запослене, показује тренд пада у броју запослених у прва три квартала 2021. године у односу на исти период 2019. и 2020. године. Све ово указује на то да, пак, постоје они који податке тумаче на исправан начин, што није случај са тимом квази-експерата који их употребљавају у промотивне сврхе, а њихове интерпретације више личе на рубрику "вјеровали или не" него на озбиљну аналитику. На сву срећу, ускоро ће господин Милатовић бити бивши као и Влада које је члан- закључио је Муратовић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 20:53