Вукчевић / Фото: СДП
08/12/2021 u 10:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Функционер СДП-а тврди да је Влада назадовала државну управу

По дубини се постављају партијски подобна лица за руководни кадар без искуства и знања, тврди Вукчевић

Ниједна Влада у Црној Гори није успјела да деградира државну управу као што је то урадила Влада Здравка Kривокапића, тврди члан Предсједништва СДП-а Милош Вукчевић. 

- Чињеница је да је ова Влада за само годину дана осам пута мијењала Уредбу о организацији државне управе, без икакве претходне анализе,  укидала, спајала, припајала министарства, директорате, дирекције и разне  службе само да би укидала  радна мјеста која обавља високоруководни кадар и на тај начин незаконито, прије истека мандата,  смијењивала људе који им нису били подобни да би доводили свој партијски кадар. нбЗа разлику од ДПС који је то радио у појединачним случајевима, ова Влада то ради континуирано, организовано практично као правило. Тако је „матрицу“ да са укидањем радног мјеста (чији назив је само козметички промјењен, без суштинске промјене послова радног мјеста) престаје мандат високо руководном кадру, увео ДПС, док је Влада Здравка Kривокапића ту матрицу увела као правило да би се обрачунала са појединцима који јој нису одговарали- казао је он. 

Како је додао, умјесто деполитизације и реформе државне управе коју је обећала Влада, Црна Гора је добила долитизовану државну управу.

- Ту се по дубини постављају партијски подобна лица за високоруководни и руководни кадар без искуства и знања, док министри који би требали да буду политичке личности и да представљају политичке програме својих партија су експерти. Управо би требало да буде обрнуто да министри буду партијске/политичке личности, а да се у државној управи на мјеста високоруководног и руководно експертског кадра бирају лица на јавном конкурсу која испуњавају услове и посједују стручна знања и способности. Међутим, ова Влада је као правило увела и ВД стање на руководећим мјестима у државној управи, па је тако већина секретара, генералних директора и директора органа управе и агенција  изабрани за вршиоце дужности, умјесто да су изабрана лица која су најбоље оцјењена на  расписаним јавним конкурсима. Сходно Закону о државним службеницима и намјештеницима, вршилац дужности  би  требао само привремено, док се не оконча процедура по расписаном јавном конкурсу, а најдуже до 6 мјесеци да обавља дужност. Упркос јасним законским одредбама актуелна Влада је цјелокупни руководни кадар државне управе увела у ВД стање, гђе је јавни конкурс постао изузетак и ријеткост. Дакле, након годину дана рада Владе Здравка Kривокапића дошло је до назадовања и деградације државне управе, па је јасно да ова Влада мора пасти  како би се наставиле неопходне реформе и процес европских интеграција Црне Горе- закључио је Вукчевић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:47