Maida Gorčević / - EVROPA SAD
05/11/2023 u 20:04 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Gorčević: Ova vlada će zatvoriti sva poglavlja do kraja mandata

Ulazak u EU želja je cijelog društva i da s tim u skladu i vlast i opozicija na tom polju treba da sarađuju, posebno kada su u pitanju reforme pravosuđa i tužilačka i sudska imenovanja

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević rekla je da dijeli optimizam sa poredsjednikom države jaskovom Milatovićem da Crna Gora može završiti pregovarački proces i ući u Evropsku uniju za četiri godine.

Ona je rekla gostujući u centralnoj informativnoj emisiji javnog servisa RTCG da je uvjerena da će ova vlada završiti pregovarački proces do kraja mandata.

Kazala je da ulazak u EU želja je cijelog društva i da s tim u skladu i vlast i opozicija na tom polju treba da sarađuju, posebno kada su u pitanju reforme pravosuđa i tužilačka i sudska imenovanja. Kako je rekla, vlada na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem pokazala je na samom startu da može da vodi uspješno dijalog i u okvkru vladajuće koalicije i sa opozicijom. 

- Ulazak u Evropsku uniju je prioritet ove vlade i nadam se, pošto se i opozicija se zalaže da EU bude prioritet, da možemo taj proces zajedno završiti - poručila je ministarka evropskih poslova.

Naglasila je da su poglavlja 23 i 24 i imenovanja u sudstvu glavni cilj i ujedno glavna kočnica pregovorima.

- Ova poglavlja su suštinski najvažnija. Bez njih se ne mogu otvoriti i zatvoriti ostala poglavlja. Nadam se da ćemo do kraja godine odblokirati institucije, kao i do do kraja novembra izglasati sedmog sudiju Ustavnog suda - rekla je Gorčević.

Ona je izrazila uvjerenje da ćemo u narednom periodu postići još viši nuivo usklađenosti sa zakonodavstvom EU i istakla važnost poglavlja 27 koja uređuju oblast životne sredine, i koji ima čak 10 podoblasti. Gorčević je napomenula kao veoma važno i 8 poglavlje, koje uređuje tržišze odnosno konkurentnost. 

Osvrnula se i na Izvještaj EU o Crnoj Gori, koji će biti objavljen u srijedu 8. novembra. Kako je rekla, ne očekuje iznenađenja, te da smo svi svjesni "šta je urađeno, a šta ne". 

- Izvještaj neće biti neko iznenađenje, sam ton neće biti ohtabrujući, ali neće biti ni negativan. Biće to mapa pravca u kojem smjeru treba da idemo - rekla je Gorčević.

Ministarka evropskih poslova je poručila da iz izvještaja treba učiti kako treba napredovati ka EU.

Ona je istakla da će vlada učinutu sve da u naredne četiri godine završimo sve reforme i uđemo u EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 09:35