Živković i Gorčević / - FOTO: VLADA CRNE GORE
14/09/2024 u 11:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gorčević: Saradnja Vlade i UNDP-ja doprinijela napredovanju prema članstvu u EU

Odlična saradnja i kontinuirana podrška UNDP-ja u sprovođenju velikog broja zahtjevnih reformi, doprinijela da da Crna Gora efikasno i kvalitetno ispuni brojne obaveze na evropskom putu“, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na sastanku sa Ivanom Živković, pomoćnicom generalnog sekretara UN i direktoricom Regionalne kancelarije UNDP za Evropu i Centralnu Aziju.

Gorčević je istakla da Crna Gora ima ambiciozan, ali realan rok da do 2026. godine zatvori sva pregovaračka poglavlja i da će joj u tom procesu biti potrebna dalja  ekspertska podrška UNDP- ja, kroz angažovanje eksperata i pripremu strateških dokumenata u više oblasti.

Živković je čestitala Crnoj Gori na dobijanju pozitivnog izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za oblast vladavine prava (IBAR). Istakla je da je UNDP spreman da podrži Crnu Goru u implementaciji strateških prioriteta i reformi definisanih Planom rasta za Zapadni Balkan, posebno u oblastima vladavine prava, razvoja privatnog sektora i zelene i digitalne tranzicije.

- Procesi pristupanja Crne Gore EU i ispunjavanja Agende održivog razvoja u velikoj su mjeri kompplementarni, jer je u Crnoj Gori čak dvije trećine mjera u okviru 17 Ciljeva održivog razvoja povezano sa pregovaračkim poglavljima. Dvije decenije partnerstva između UNDP-a i EU na globalnom nivou podsticaj su za nastavak zajedničkog rada na prioritetima iz ova dva procesa, naročito u oblastima ekološke održivosti, pravde i socijalne politike, za dobrobit čitavog crnogorskog društva - poručila je Živković.

Sagovornice su razgovarale i o podršci UNDP-ja u sprovođenju Reformske agende kao novog i zahtjevnog instrumenta koji treba da omogući implementaciju sveobuhvatnih reformi u Crnoj Gori.

Takođe, izrazile su zadovoljstvo saradnjom i ekspertskom podrškom UNDP-ja na polju promovisanja rodne ravnopravnosti i konkretnim rješenjima čiji je cilj napredak u ovoj važnoj oblasti.

Ivanović-Živković: Saradnja s UNDP-om doprinosi demokratizaciji i cjelokupnom razvoju zemlje

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 11:10