- архива / - Благоје Граховац
11/05/2022 u 16:01 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Граховац за "Дан": Влада ће се кајати ако не искористи ову прилику

Ова влада има шансу да добије повјерење без обзира што је чине врло различите партије јер грађани очекују много озбиљнију борбу против корупције и криминала, каже Граховац

Грађани Црне Горе ће прихватити ову владу уколико премијер Дритан Абазовић испуни оно што је обећао у Скупштини – да ће привести правди лица која су била склона корупцији и криминалу без обзира из којих структура друштва потицали, изјавио је за "Дан" генерал у пензији и аналитичар геополитике Благоје Граховац.

Он сматра да нова влада има шансу да добије повјерење без обзира што је чине врло различите партије јер грађани очекују много озбиљнију борбу против корупције и криминала, а то је то једини начин да се друштво макар мало очисти од криминалних структура повезаних са људима који су деценијама били у власти.

– Грађанима су добро позната имена људи који су наклоњени организованом криминалу и ако они не буду приведени правди, људи неће опростити овој или некој другој влади што им гледају кроз прсте и праштају грехове – истакао је Граховац, који је више година био савјетник у државном врху Црне Горе.

По његовом мишљењу, влада премијера Дритана Абазовића има шансу као ниједна до сада да исправи многе аномалије у тешко обољелом црногорском друштву.

– Само је питање способности и одлучности људи из власти да се озбиљно ухвате у коштац са малигним структурама које су врло способне и јаке, јер да нису такве, не би опстале толико година, ојачале и ушле у све поре власти. Актуелна влада се налази на озбиљном испиту и све од ње зависи. Влада ће се кајати ако не искористи ову прилику, да сузбије криминал и корупцију у Црној Гори – нагласио је Граховац.

Хоће ли ухапшени бити толико савјесни да објасне своја непочинства?

Граховац је поздравио недавна хапшења предсједнице Врховног суда Весне Меденице и предсједника Привредног суда Блажа Јованића, наводећи да такви случајеви приказују Црну Гору као земљу криминала у којој је криминал био у самом врху правосуђа. Он је додао да је на ту појаву упозоравао годинама, али да до пада режима ДПС-а није било озбиљнијих акција.

– Питање је само хоће ли ухапшени предсједници судова бити толико савјесни да објасне своја непочинства јер је то од круцијалне важности. Тиме би умањили штету нанијету Црној Гори и дали неку шансу чишћењу и јачању институција – навео је Граховац.

Он је истакао да разноликост партија чланица Владе није толико битна колико њихова одлучност да остваре постављене циљеве. Он сматра да би у том процесу и Демократска партија социјалиста, која подржава мањинску владу, могла доживјети преображај.

– Није непознато да деценијама оштро критикујем ДПС и да га доживљавам као криминалну, неофашистичку и злочиначку организацију, којој су руке добро упрљане, али вјерујем да и у тој партији постоји здраво ткиво које може да изнесе опоравак партије и изведе је на пут чисте политичке борбе. Овакав ДПС, као партија која је директно учествовала у подстицању братоубилачког рата на Балкану, не смије утицати на политичка дешавања у Црној Гори, јер они само могу продубити подјеле и подизати тензије у друштву, али прочишћени и подмлађени ДПС може бити један од носилаца пријеко потребног опоравка и помирења у Црној Гори – навео је Граховац.

Анализирајући однос Владе и Демократског фронта и Демократа, који су били дио побједничке већине на посљедњим парламентарним изборима, он је оцијенио да те партије неће одустати од ломљења Владе споља јер сматрају да су због изборног резултата морале имати другачију позицију у власти.

– Због њиховог односа према Влади и малигне подршке ДПС-а, Влада се налази у врло тешкој позицији, али то је за њих и шанса да се концентришу на откривање непочинстава чланова ДПС-а и тиме добију кредит код грађана који ће их препознати на изборима. Најважније је да препознају потребу за борбу против криминала –рекао је Граховац.

Говорећи о утицају украјинско-руског рата на прилике на Балкану, он је оцијенио да је Црна Гора у актуелној геополитичкој ситуацији у прилично повољој позицији јер се од ње сада очекује да рјешава своје унутрашње проблеме и ради на помирењу.

Он сматра да се сукоб Русије и Украјине неће брзо окончати и да врло лако може постати глобални проблем и подсјећа да је више пута у јавности говорио о повампирењу фашизма у свијету.

– Стално упозоравам на опасност од фашизма, да се у свијету шире робовласнички односи, да је капитализам у Русији и Кини постао нехуман, да капитализам на Западу прераста у опаки фашизам и да на Истоку извире криминал. Све то нас води у глобални проблем. Али, ако Црна Гора препозна штетност свих екстремних политика, национализама и опасности од фашизма, има шансу да се сачува и опорави – закључио је Граховац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 23:49