На маргинама састанка у Љубљани / - Бошњачка странка
06/10/2021 u 11:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ибрахимовић у Љубљани: Након промјене власти процес ЕУ интеграција угрожен

Ибрахимовић jе подсjетио да jе Црна Гора, као наjмања држава Западног Балкана, била лидер у европским интеграциjама, jедина коjа jе отворила сва поглавља у преговорима са ЕУ и била примjер мултиетничког и мултивjерског склада

Предсjедник Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић учествовао jе, на позив предсjедника Европске народне партиjе (ЕПП) Доналда Туска, на Самиту о Западном Балкану коjи jе одржан у главном граду Словениjе.

У свом излагању, Ибрахимовић jе поручио да овакав скуп за земље Западног Балкана представља снажно охрабрење да jе процес проширења отворен, уз поруку да се мора jош снажниjе наставити с реформама коjе су већ започете.

– С друге стране, свjедоци смо да се интеграциjе Западног Балкана у ЕУ суочаваjу са броjним изазовима, економским, безбjедносним, али и тренутним попут пандемиjе ковид-19, као и недостатка комуникациjе у односима између земаља региона. Зато jе потребно jачати међусобно повjерење снажним присуством и посредовањем ЕУ – казао jе Ибрахимовић.

Ибрахимовић jе подсjетио да jе Црна Гора, као наjмања држава Западног Балкана, била лидер у европским интеграциjама, jедина коjа jе отворила сва поглавља у преговорима са ЕУ и била примjер мултиетничког и мултивjерског склада.

– Боjим се да jе након прошлогодишње промjене власти у Црноj Гори, процес ЕУ интеграциjа угрожен. Наравно, свjестан сам да jе промjена демократски процес, али политичке промjене у Црноj Гори нису дониjеле очекивани напредак, посебно на пољу европских интеграциjа, економске политике, владавине права и остваривања и заштите мањинских права – нагласио jе Ибрахимовић.

Предсjедник БС jе подсjетио да jе Бошњачка странка jедини аутентични представник бошњачког народа у Црноj Гори и снажно промовише процесе ЕУ и НАТО.

Закључио jе да НАТО и ЕУ пут немаjу алтернативу, те да његуjу вриjедности мира, стабилности, економског просперитета, владавине права, заштите мањина и наjвиших демократских вриjедности.

Ибрахимовић се на маргинама Самита састао и са предсjедником ЕПП-а Доналдом Туском и чланом предсjедништва БиХ из реда бошњачког народа Шефиком Џаферовићем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 21:30