/ Фото: UNSPLASH
27/09/2021 u 19:19 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Иду локални избори, а ДИК још нема предсједника

У опозицији сматрају да то не може нашкодити изборном процесу, посланици власти тврде супротно

Локални избори у три црногорске општине – Цетињу, Мојковцу и Петњици – заказани су за 5. децембар, а Државна изборна комисија (ДИК), кључна институција у изборном процесу, још нема предсједника.

И док у опозицији сматрају да то не може нашкодити изборном процесу, посланици власти тврде супротно.

Посланик Демократског фронта и потпредсjедница Скупштине Бранка Бошњак казала је за "Дан" да с обзиром на то да се предсједник ДИК-а бира на конкурсу и да он нема замјеника, то може да створи проблем, и већ јесте, јер је ДИК у неку руку обезглављен, а цијели систем блокиран.

image

Бошњак

Фото. Срђан Бољевић

– Жао ми је што због неких надгорњавања унутар владајуће већине није дошло до изгласавања Тужилачког савјета и избора предсједника ДИК-а још прије љета, јер је, што се тиче процедуре у Скупштини и саслушавања кандидата, то већ обављено. Само се чекао формални предлог према Скупштини. С обзиром на то да се предсједник ДИК-а бира на конкурсу и да он нема замјеника, то може да створи проблем, и већ јесте, јер је ДИК у неку руку обезглављен. Мислим да је то једна лоша порука, било како сад да се ријеши, која се шаље грађанима, због тога што је то веома значајна институција за изборе и требало је настојати да се то заврши на вријеме, да не долазимо у овакву ситуацију – рекла је Бошњак.

Она истиче да је одговорност на владајућој већини и очекује да ће на првој наредној редовној сједници постићи договор, јер то питање узрокује блокаду система.

– То и системски указује да није све довољно дефинисано и да морамо разрадити Закон о избору одборника и посланика у неким оваквим случајевима, које нам је ова реалност наметнула – да се постави замјеник или да се зна како ће све функционисати без њега. Јер, овако се блокира једна институција која је кључна за изборе – казала је Бошњак.

ДИК је без предсједника од 17. јуна, када је Алекса Ивановић разријешен са те функције. Он jе разриjешен на предлог Административног одбора због одбиjања Државне изборне комисиjе да 28. децембра 2020. године верификуjе мандат Суади Зороњић са посланичке листе "Црно на биjело".

Према Закону о избору одборника и посланика, предсjедника ДИК-а именуjе Скупштина на предлог Административног одбора. Конкурс за ту позицију је завршен, а пријавила су се четири кандидата: Никола Мугоша, савjетник у ДИК-у, адвокат из Бара Jован Воjиновић и његове колеге из Подгорице Амер Шукурица и Никола Медоjевић.

Одбор jе саслушао све кандидате, сем Медоjевића, и остало jе да се предлог прослиjеди Скупштини на даље одлучивање.

Посланици власти се надају да ће се то питање ријешити већ на првој редовној сједници Скупштине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:12