/ Скупштина Црне Горе
10/05/2022 u 10:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Институт алтернатива: Корупционе афере захтијевају активнију улогу Скупштине

Позивамо Одбор да размотри извјештај полиције о борби против организованог криминала и корупције, и да тражи евентуалне допуне, поручили су из овог Института

Институт Алтернатива сматра да већина скупштинских одбора још увијек није усвојила планове рада за ову годину, док је разматрање важних извјештаја, попут полугодишњег извјештаја директора полиције о борби против организованог криминала, у потпуности изостало.

- Посљедње афере и наводи о умијешаности високих јавних функционера у организовани криминал и корупцију захтијевају системски одговор и увид у одговор интерних контролних механизама (генерални инспектор у Агенцији за националну безбједност и унутрашња контрола полиције). Због тога смо позвали Одбор за антикорупцију и Одбор за безбједност и одбрану да кроз заједничка контролна саслушања дају допринос расвјетљавању корупционашких афера и слабости постојећих интерних контролних механизама, који очигледно нијесу били довољно ефикасни да спријече забрињавајућу спрегу између организованог криминала и јавних функционера. Такође, према Закону о унутрашњим пословима, директор полиције подноси надлежном одбору Скупштине посебан извјештај о резултатима полиције у борби против организованог криминала и корупције, два пута годишње, а најкасније 1. јуна и 1. децембра. Међутим, према информацијама о сједницама, доступним на сајту Скупштине, није познато да је овај извјештај разматран на сједницама Одбора за безбједност и одбрану. Због тога позивамо Одбор да размотри извјештај полиције о борби против организованог криминала и корупције, и да тражи евентуалне допуне, нарочито у свијетлу посљедњих информација, које указују на инфлитрацију појединих организованих криминалних група у безбједносни сектор и правосуђе- пише у саопштењу ИА.

Из Института сматрају да је активнија улога одбора и Скупштине у праћењу извршења буџета током године императив ефикаснијег парламентарног надзора.

- С обзиром на то да је ове године ступила на снагу и амбициозна реформа под називом „Европа сад“, тиме је одговорност посланика и посланица да се укључе у правовремено праћење извршења буџета већа. Предложили смо и контролна и консултативна саслушања у вези са темама и политикама, које су предмет важних реформи, планираних закона и недавно усвојених стратегија, па у складу са тим позивамо посланике и посланице да се укључе у разматрање и регулисање позиције Заштитника имовинско-правних интереса, сукоба интереса у јавним набавкама, набавкама у сектору безбједности и одбране, реализацију Стратегије за реформу јавне управе и препорука Омбудсмана, рјешавања по жалбама кандидата за посао у државним органима, и у коришћење мјера раних интеграција у Европску унију (ЕУ) за унапређење родне равноправности- закључују у саопштењу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 21:54