Тања Стајовић / Дан
31/05/2022 u 08:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гласање о самосталној Зети у Скупштини Црне Горе очекују до 1. јула

Рачунамо 99 одсто да ће сједница Скупштине, на којој ће бити измјене Закона о територијалној организацији и измјене Закона о Главном граду, одржати негдје од 15. до 20 јуна, а гласање би требало да буде до 1. јула, каже Милош Николић (ДПС)

Сједница Скупштине Црне Горе, на чијем ће дневном реду бити измјене Закона о територијалној организацији и измјене Закона о Главном граду биће од 15. до 20 јуна, а након што се обави расправа по свим тачкама дневног реда приступа се гласању које би требало да буде до 1. јула, казао је Милош Николић, портпарол ДПС-а. Он је објаснио да прољећно засиједање почиње 1. марта и траје до 31. јула, те да је пауза у августу и септембру.

image

Милош Николић

- ДПС

– До 31. јула ми ћемо имати још неколико сједница Скупштине. Једна је била премијерски сат, друга је данас на којој је Александар Дамјановић, министар финансија. Наредна редовна сједница, на којој ће бити неколико предлога закона које Влада пошаље предвиђена је за јун. Сада је незахвално говорити када, али негдје 15. или 20. јуна. За ту сједницу одржи се колегијум предсједнице Скупштине на којем су сви предсједници клубова и утврђује се термин одржавања Скупштине и дневни ред. Извјесно је да ће он бити током јуна, јер већ има доста предлога закона који су у процедури. Термин одржавања је техничко питање, а дневни ред ће се усаглашавати. Обично је пракса да то што је у процедури и поготово ово што су ставили посланици у процедуру буде на дневном реду на првој наредној сједници.Рачунамо 99 одсто да ће сједница Скупштине, на којој ће бити измјене Закона о територијалној организацији и измјене Закона о Главном граду, бити негдје 15. до 20 јуна и након што се обави расправа по свим тачкама дневног реда приступа се гласању. Гласање би требало да буде до 1. јула – каже Николић.

”Усваjањем предложених измjена и допуна Закона о териториjалноj организациjи уз недефинисане територије, ова нелегитимна већина ће Зети одузети половину економске снаге и прослиjедити jе Подгорици, каже Милутин Рајовић (Демократе)

Врћина странака која не припада садашњој парламентарној већини на државном нивоу сматра да је изгаласавање самосталне Зете потакнуто локалним изборима у Подгорици гдје би се без учешћа грађана Зете могао промијенити распоред снага. Такође, сматрају да би требало оставити у закону рок за одложену примјену као што је био случај са Тузима. Предсједница Општине у оквиру Главног града - Голубовци Тања Стајовић казала је да очекује да ће измјене закона које су стављене у процедуру на дневном реду бити на првој наредној сједници Скупштине Црне Горе.

– Њиховим изгласавањем ће Зета стећи статус самосталне општине. Протеклих година, па и децениjа, вриjедно смо радили да створимо све претпоставке да Зета добиjе статус самосталне општине. Сматрам да су сви предуслови испуњени и да нема потребе за одложеном примjеном закона – каже Стајовић. ћОдборник Демократа у Скупштини општине Голубовци Милутин Рајовић каже да је у најмању руку неморално на коjи начин jе ДПС руинирао децениjску и узвишену идеjу о самосталности Зете.

image

Милутин Рајовић

-LAZAR RUZIC

– Без икакве припреме, под шифром - хитно! Све jе услиjедило након прве у линиjи нелегитимних одлука као што jе одлагање избора за октобар. Управо та одлука jе омогућила ДПС-у и савезницима из СНП-а и УРА да се грубо и брутално поиграjу са Зетом и Зећанима. Не остављаjући никакав рок и отимаjући вриjедну зетску земљу, а све ради гласова, показуjу да им jе самостална Зета последњи циљ у политичком дjеловању. Усваjањем предложених измjена и допуна Закона о териториjалноj организациjи, уз недефинисане територије, ова нелегитимна већина ће Зети одузети половину економске снаге и прослиjедити jе Подгорици. Све то да Зета не би постала интересантниjа за инвеститоре у односу на Главни град. Зна се да су, на данашњи дан, наjзначаjниjи ресурси зетско-бjелопавлићке равнице управо на оном подручjу коjе по природи и некадашњим границама треба да буде саставни дио општине Зета. Ако се усвоjи рjешење по коjем Зета малтене остаjе без пола териториjе, биће то jедна од наjвећих историjских неправди – каже Рајовић.

Рајовић предлаже да се на предлог закона о измjенама и допунама закона дjелуjе амандмански како би било завршено разграничење између будуће општине Зета, Главног града и Општине Тузи.

– У супротном, биће потпуно jасно ко jе поломио многе зелене и снажне гране наше будуће општине – поручује Рајовић.

Одборник ДНП-а у Скупштини општине Голубовци Веско Рашовић наводи да је за очекивати да ДПС иде на уништавање Зете.

image

Веско Рашовић

Дан

– Њихов циљ је да се имовина Зете раскрчми до самосталности и да Зећанима остане што мање. Тузи су након осамостаљивања могли да гласају и имали су дупли глас, а сада желе Зети то да ускрате. Зета не добија ништа. Остајемо у саставу Главног града што се тиче финансија. Очекујем до октобра да добијемо самосталност. Циљ ДПС-а је само да се Зећанима узме дупли глас. Очекујем да се на овим изборима неће наћи садашње руковоство Општине Голубовци. Ово је само корак назад – каже Рашовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:25