Ђукановић / - Фото: Срђан Бољевић
10/09/2021 u 09:06 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Истраживач Дру Саливен: Ђукановић приватне послове завршавао државним парама

Црна Гора је добар примјер земље које можемо да назовемо мафијашком државом, каже истраживачки новинар

Црна Гора је добар примјер земље које можемо да назовемо мафијашком државом, казао је оснивач Пројекта за извјештавање о организованом криминалу и корупцији (ОЦЦРП) Дру Саливен.

Он је за портал ГИЈН казао да је Црна Гора, уз Косово, мафијашка држава.

– Црна Гора је добар примјер. То је мала земља – ту живи само 600.000 људи – и њоме је управљао неко коме је први посао у животу био посао премијера. Преко брата је имао блиске везе са организованим криминалом, па су почели са илегалном трговином дуваном, а држава је заправо учествовала у таквој трговини. С временом смо открили механизме које је он поставио да то унаприједи. Тадашњи премијер је приватизовао банку својој породици и почео да улива велике количине државног новца у њу, а уз то је створио правила да други људи, ако су хтјели да склопе посао, морају да раде преко ове банке. Затим је почео позајмљивати новац из банке себи, својим пријатељима и организованом криминалу. Када није успио, спасао је банку новцем пореских обвезника – изјавио је Саливен у интервјуу који је с њим водио један од представника ГИЈН-а Дејв Каплан.

image

Саливен 

- Фото: Архива

Подсјетимо, ОЦЦРП објавио је 2012. године велико истраживање о Првој банци Црне Горе и улози Мила Ђукановића, као и његовог брата Аца, у приватизацији те банке и њеном пословању.

Он је рекао да Косовом данас управља мафија. Казао је, такође, да у Србији криминалне групе финансирају странку на власти.

– Током Хладног рата, већина ових земаља извезла је своје групе организованог криминала. Зато су сви ти Срби били у Шведској и на другим мјестима, у основи ради зараде. Држава Румунија трговала је дрогом ради зараде у страној валути. То је био популаран приступ. И то је окружење у коме је Путин одрастао, док је био у ФСБ. Закључили су: "Морамо то учинити за добробит државе." Али, створен је став да државе могу коегзистирати са злочиначким организацијама, јер је то у њиховом интересу. И то се наставило даље – казао је Саливен.

Говорећи о новинарским истрагама, он је рекао да су све велике приче о корупцији и организованом криминалу сада у ствари прекограничне.

– Зато је више него икад од пресудне важности имати тим са много различите стручности. То умрежавање нам служи како бисмо међусобно искористили вјештине – нагласио је Саливен.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:41