Filip Ivanović u Beču / - FOTO: MVP
21/06/2024 u 18:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ivanović u Beču: Plan da Crna Gora postane prva naredna članica EU realističan

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović poručiuo je u Beču jedinstvena i snažna Evropska unija potrebna više nego ikada i da je plan da Crna Gora postane prva naredna članica realističan.

- Ministar vanjskih poslova Crne Gore  Filip Ivanović učestvovao je, danas u Beču, na sastancima šefova diplomatija Grupe prijatelja Zapadnog Balkana i država Zapadnog Balkana, čiji je domaćin bio savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg - navode u saopštenju iz MVP.

Austrijski šef diplomatije ugostio je kolege, ministre vanjskih poslova Grupe prijatelja Zapadnog Balkana i država Zapadnog Balkana u okviru Foruma Evropa, održanom pod nazivom „Restartovanje Evrope“.

Crna Gora je uspješna priča, napravila je važan iskorak koji su zemlje članice prepoznale i potvrdile, poručeno je sa ministarskih susreta u Beču.

Ivanović sa ambasadorom Australije: Zajedničke vrijednosti temelj daljeg jačanja bilateralne saradnje

Iskazana je puna posvećenost Grupe prijatelja afirmaciji evropske budućnosti Zapadnog Balkana, uz ocjenu da je vrijeme da politika proširenja EU bude potvrđena značajnijim pomacima u pregovorima. Na toj liniji, pozdravljen je napredak Crne Gore i ispunjavanje uslova za dobijanje pozitivnog IBAR-a, kao i najavljena Međuvladina konferencija, koja će biti održana naredne sedmice u okviru belgijskog predsjedavanja.

- Danas, više nego ikada ranije, vjerujemo u Evropsku uniju, jedinstvo i potrebu da se, pod okriljem politike proširenja, još snažnije povežemo. Punopravno članstvo u Evropskoj uniji je uvijek bilo neupitan strateški cilj Crne Gore, čijim ostvarenjem bi se potvrdilo da je proširenje i dalje relevantno i izvodljivo -  kazao je ministar Ivanović na panel diskusiji pod nazivom „Proširenje EU na Zapadni Balkan – vrijeme je da postane stvarno“, na kojoj su govorili šefovi diplomatija država Zapadnog Balkana.

Istakao je da inicijative poput Grupe prijatelja Zapadnog Balkana značajno doprinose ispunjavanju obaveza i ubrzanju pregovaračkog procesa i zahvalio na nedvosmislenoj političkoj, ali i ekspertskoj podršci, koja je doprinijela da Crna Gora napravi važan iskorak, za sebe, ali i cijeli region.

Govoreći o napretku koji je, za kratko vrijeme ostvaren u sprovođenju ključnih reformi, ministar je naglasio da bi Crna Gora dobijanjem pozitivnog IBAR-a na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji vrlo brzo ušla u završnu fazu pregovora i krenula sa zatvaranjem jednog broja poglavlja koja su već spremna.

U svjetlu aktuelnih geopolitičkih prilika, pozdravio je odlučnu i jasnu političku agendu EU institucija i država članica, koja se ogleda i kroz Plan rasta za Zapadni Balkan.

U okviru Foruma, održana je i sesija posvećena mogućnostima i važnosti postepenog pristupanja Evropskoj uniji, koju je otvorio ministar vanjskih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, a posebne, tematske osvrte, dali su visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i politiku bezbjednosti

Žozep Borelj - o Zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU i ministar Ivanović - o Planu rasta za Zapadni Balkan.

Ministar Ivanović je ukazao na prednosti i značaj omogućavanja da države kandidati, shodno rezultatima koje ostvaruju, i prije samog pridruživanja EU, osjete određene koristi od članstva. Kazao je da je taj mehanizam, o kojem je i ranije, u više navrata govorio na sastancima sa ministrima vanjskih poslova EU i država kandidata, na liniji Plana rasta, kao načina da se zemlje što bolje pripreme za primjenu EU politika. „Plan rasta je jasan pokazatelj posvećenosti Evropske unije ekonomskoj, društvenoj i demokratskoj transformaciji regiona, a njegova dosljedna primjena značajno bi ubrzala sveukupni razvoj i prosperitet, u prvom redu kroz pristupanje jedinstvenom evropskom tržištu“, kazao je ministar.

Na marginama Foruma, ministar se sastao sa odlazećim visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i politiku bezbjednosti Žozepom Boreljom, koji je pozdravio odličan napredak Crne Gore u prethodnih osam mjeseci Gore, ocijenivši realističnim plan da Crna Gora, kao najuspješnija država u procesu integracije, postane prva naredna članica EU

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 18:45