Ilustracija / Foto: SRDJAN BOLJEVIC
04/03/2023 u 08:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izborna tišina uoči lokalnih izbora u Tuzima počela u ponoć

Napominju da u periodu predizborne tišine nije dozvoljeno emitovanje medijskog predstavljanja podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista, političko oglašavanje, objavljivanje procjena rezultata glasanja

Izborna tišina uoči lokalnih izbora koji se u nedjeju održavaju u Opštini Tuzi, počela je u ponoć, saopštila je Agencija za elektronske medije (AEM).

- Agencija za elektronske medije (AEM) podsjeća sve elektronske medije koji emituju program u Crnoj Gori na odredbe Pravilnika o pravima i obavezama emitera tokom izborne kampanje za izbore za odbornike u koji će biti održani Skupštini opštine Tuzi 05. marta 2023. godine. U skladu sa Pravilnikom predizborna tišina počinje u petak 03.03.2023. godine u ponoć, navodi se u saopštenju AEM-a.

Napominju da u periodu predizborne tišine nije dozvoljeno emitovanje medijskog predstavljanja podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista, političko oglašavanje, objavljivanje procjena rezultata glasanja, slogana ili simbola kandidata, rezultata ispitivanja javnog mnjenja, drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem birača u pogledu procjene rezultata izbora.

Navode i da je potrebno da mediji posebno obrate pažnju na reprize ranije emitovanih sadržaja u kojima je vršeno medijsko predstavljanje, a naročito debate, intervjui ili drugi sadržaji o tekućim događajima u kojima su gostovali nosioci i/ili predstavnici izbornih lista kao i drugi subjekti uključeni u proces izborne kampanje.

- Potrebno je da mediji posebno obrate pažnju na reemitovane sadržaje elektronskih medija van Crne Gore, a naročito klasične informativne emisije i sadržaje o tekućim događajima, korišćenje pokrivalica prilikom novinarskih priloga u informativnim emisijama. Nerijetko se prilikom izvještavanja o različitim pitanjima od interesa za javnost, kao pokrivalice za izjave ili saopštenja političkih subjekata, koriste se grafike koje sadrže logo, simbol, poruku ili slogan političkog subjekta, saopštenja i konferencije za štampu političkih subjekata. Prilikom prenošenja saopštenja ili konferencija za štampu političkih subjekata koje se održajavaju u periodu izborne tišine, emiter je dužan da informaciju prilagodi na način da ne sadrži promociju političkog subjekta. Ovo se odnosi kako na verbalnu promociju, tako i emitovanje logoa, simbola ili slogana koji su dio scenografije prostora u kojima konferencije za štampu održavaju, navodi se u saopštenju AEM-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:23