Европска комисија / - илустрација
21/10/2021 u 08:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Извјештај ЕК: Нема помака у вези са демаркациjом границе између Црне Горе и Хрватске

По питању билатералних односа са Србиjом, у Извештаjу ЕК за 2021. пише да су га обиљежиле напетости

Ниjе било помака у вези са демаркациjом границе (Превлака) између Црне Горе и Хрватске, а даље се чека на поморско разграничење државе са Албаниjом.

То се наводи у Извештаjу Европске комисиjе за Западни Балкан, коjи jе обjављен jуче.

По питању билатералних односа са Србиjом, у Извештаjу ЕК за 2021. пише да су га обиљежиле напетости, наводи о утицаjу током изборних процеса и као и по питањима везаним за Српску православну цркву, што jе, како се наводи, довело до пораста националистичке реторике.

Подсећаjу и да jе Црна Гора опозвала свог амбасадора из Београда у децембру 2020. године.

- Председник Србиjе посјетио jе Црну Гору у новембру 2020. како би присуствовао сахрани митрополита црногорско -приморског Амфилохиjа. Сарадња у неким областима, попут здравственог сектора, интензивирана jе. У фебруару, марту и мању 2021. Србиjа jе Црноj Гори донирала вакцине против ковида 19. Министарка здравља посјетила jе Београд у марту 2021. По питањима везаним за двоjно држављанство ниjе било помака - наводи се у Извештаjу ЕК.

Односи Црне Горе и Хрватске оцјењени су као "свеукупно добри".

- Министар спољних послова Црне Горе одржао jе билатерални састанак са своjим хрватским колегом на маргинама састанка министара спољних послова НАТО-а у Бриселу у марту 2021. У маjу 2021. хрватски министар спољних послова посjетио jе Подгорицу. Хрватска jе подржала црногорски здравствени сектор у борби против пандемиjе ковид 19, укључуjући донациjу вакцина Црноj Гори у маjу 2021. Први пут у тридесет година Црна Гора и Хрватска заjеднички су обележиле место ратних злочина у Морињу, у Црноj Гори - пише у дијелу Извештаjа коjи се односи на сусједске односе Црне Горе и Хрватске.

Односи Црне Горе и Италиjе, Босне и Херцеговине, Северна Македониjе, Косова и Турске у Извештаjу су оцјени као добри.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:33