посланица УРЕ Божена Јелушић / - фото: УРА
29/05/2021 u 13:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jелушић министру Митровићу: Да ли сте спремни да преузмете одговорност због нечињења у области управљања простором

Оволика кашњења и нечињења, заправо су конзервирала све постоjеће штетне праксе и са правом изазиваjу подозрење у рад министра Митровића

Посланица УРЕ Божена Jелушић питаће у понедjељак министра  екологиjе, просторног планирања и урбанизма Ратка Митровића да ли jе спреман да преузме одговорност за чињење и нечињење у области управљања простором као наjважниjим материjалним ресурсом Црне Горе, саопштили су данас из Медиjског тима УРЕ.

Jелушић у образложењу питања наглашава да jе jедан од екстремних примjера министровог нечињења  то што jе главни архитекта потписао идеjно рjешење гигантског комплекса апартмана у Бечићима.

– И ако постоjи консензус да jе староградња девастирала приморjе и угрозила туристичку привреду, даjе се сагласност за jош 50. 000 што jе више него циjели Стари град. Индикативно jе да jе ово рjешење на саjту ресороног  министарства стављено са кашњењем од близу три недjеље и ако jе законом прописано да се то мора урадити у року од 24 сата –наводи Jелушић у образложењу.

Она упућуjе захтjев главном архитекти да дату сагласност повуче и сачува кредибилитет струке.

– Тиме ће отклонити сумњу да jе поменуто кашњење у освит мораториjума на ДУП Бечићи био стратешки потез како би се урадило све потребно за приjаву грађења. Наjозбиљниjе нечињење jе то што у Програму рада Владе за 2021. годину у посљедњем кварталу почиње рад на измjенама и допунама Закона о просторном планирању и изградњи обjеката. Таj Закон ниjе оправдао себе и потребно jе доношење новог закона – сматра посланица УРЕ Божена Jелушић.

Истиче да би тек тада имало смисла оснивање Завода за просторно планирање и урбанизам коjе jе ресорно министарство наjавило.

– Садашња изборна већина добрим jе диjелом окупљена заjедничким ставовима о неодговорном управљању простором Црне Горе. Оволика кашњења и нечињења, заправо су конзервирала све постоjеће штетне праксе и са правом изазиваjу подозрење у рад министра Митровића – закључуjе се у образложењу њеног посланичког питања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:49