Владимир Јоковић / фото: Иван Петровић Ипе
19/09/2021 u 08:12 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јоковић: Нема препрека да се спроведе попис

Када се говори о томе да попис не може бити одржан у изборној години, мисли се на парламентарне изборе јер они покривају цијелу Црну Гору, баш као и попис, каже Јоковић

Не могу локални избори да оспоре или одложе одржавање пописа становништва, домаћинстава и станова јер Црна Гора скоро сваке године има неке локалне изборе и онда бисмо дошли у ситуацију да то стално морамо одлагати, па се попис никад не би одржао, казао је за "Дан" лидер Социјалистичке народне партије (СНП) Владимир Јоковић. Он је рекао да се у контексту одлагања може говорити о парламентарним изборима јер они покривају цијелу Црну Гору – као и попис.

– Кад се говори о томе да попис не може бити одржан у изборној години, мисли се на парламентарне изборе јер они покривају цијелу Црну Гору, баш као и попис. А ако у истој години имамо локалне изборе у једној или пар општина и попис, то ништа не ремети, и једно и друго су законска обавеза – истакао је Јоковић.

Он вјерује да ће закон о попису за ову годину бити усвојен на првој редовној сједници јесењег скупштинског засједања.

Јавна расправа у току

Министарство финансија и социјалног старања објавило је 13. септембра позив на јавну расправу поводом Нацрта закона о попису становништва, домаћинстава и станова у 2021. години. У позиву објављеном на сајту Владе Црне Горе наводи се да ће јавна расправа трајати 20 дана од дана објављивања позива.

Радна верзија Нацрта закона о попису становништва, домаћинстава и станова у 2021. години биће доступна јавности на интернет страници Министарства финансија и социјалног старања и порталу е-управе.

– Министарство финансија и социјалног старања ће размотрити све пристигле коментаре, примједбе и сугестије и након тога сачинити извјештај о спроведеној јавној расправи – наводи се у јавном позиву.

Лидер СНП-а је подржао наставак разговора у савезу на власти.

– Ми у Социјалистичкој народној партији сматрамо да је добро што је коначно дошло до разговора између парламентарне већине и премијера, а мишљења смо и да те разговоре треба интензивирати. Иницијатор последњег састанка је била Влада Црне Горе, односно премијер, и вјерујем да би такви састанци требало увијек да се организују, а посебно уочи великих одлука, изгласавања закона, или неких рјешења која су потребна и Влади и парламентарној већини. Ми морамо да разговарамо и договарамо се. Мора се доћи до рјешења, најприје у корист грађана Црне Горе, а онда и политичких странака и актуелне владе – казао је Јоковић.

Како је нагласио, треба радити на јединству.

– Сви смо направили одређене грешке, људи смо. Они који раде и гријеше. Треба да закопамо ратне сјекире, да се окренемо просперитету и напретку, да имамо разумијевања, да, иако смо некад и гријешили, да умијемо и опростити. Суштина треба да буде да оправдамо повјерење грађана које нам је дато 30. августа прошле године – рекао је Јоковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:07