Милан Кнежевић / - Скриншот
20/10/2021 u 13:14 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кнежевић заказао сједницу Одбора за петак: Тражи саслушање Абазовића, Катнића, Бурића, Радоњића и Вукшића

- Ако убрзо не реагују надлежни на улицама ћемо имати ликвидације и убиства налик на колумбијске сценарије - навео је он.

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић, на прес конференцији, казао је да је заказао сједницу Одбора за безбједност на којој ће се разматрати иницијатива за саслушање вицепремијера Дритана Абазовића, в.д. врхобног државног тужиоца Дражена Бурића,  специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића, руководиоца Специјалног полицијског одјељења Драгана Радоњића и директора АНБ-а Дејана Вукшића због актуелне безбједносне ситуације.

Кнежевић је истакао да уколико се на одбору буде утврдило да је неопходно присуство министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића и директора Управе полиције Зорана Брђанина и они ће бити позвани.

 - Јавност ових дана гледа, оно што и раније а то је да је безбједносна ситуација додатно погоршана и може ескалирати. Постоје сумње да је дио безбједносних структура учествовао у криминалним дјелима и шверцу, као и ликвидацијама. Све ово није могло ода се спроведе без везе безбједносног система и вођа криминалних кланова. Ако убрзо не реагују надлежни на улицама ћемо имати ликвидације и убиства налик на колумбијске сценарије -  навео је он.

Како је истакао, као једну од последица тога имамо једну аферу о прислушкивању у СДТ.

 - Подсјећам јавност да сам ја 21. априла објавио писмо тужилаца и судија Апелационог суда о наводима да је Весна Меденица прислушкивала запослене. Нико се није огласио, нити је реаговало Тужилаштво, свако је мислио да се ради о мојој политичкој промоцији. Ми смо упозоравали и сад упозоравамо да је дио АНБ-а био укључен у све активности против некадашњих опозиционих првака, ја и Андрија Мандић смо били под мјерама од 2015. године, и нико се није узбуђивао да истражи зашто смо прислишкивани. Сад се поставља питање ко је укључен у прислушкивање у СДТ-у. Ако направимо анализу и видимо да вођа криминалних кланова нема у Спужу јасно је да су имали логистичку подршку - навео је он.

Како је навео, не сматра да су спремни да се носе са безбједносним изазовима. 

- АНБ, макар њени дјелови су се сатавили у служби политичких или неких других субјеката. Мене плаши да су неки чланови АНБ-а учествовали у неким ликцидацијама. Плаши ме и шта се десило са нашим безбједносним сектором кад је Беливук долазио у Црну Гору. Овдје је много питања, најмање за мене. После свега што се десило синоћ, Савјет за националну безбједност треба да се састане, и сви имамо обавезу да реагујемо уколико желимо да заштитимо суверенитет државе - нагласио је Кнежевић.

Како је навео, схватио је да је СДТ узело предмет самоубиства Луке Булатовића јер је он оставио видео упућен њима.

Кнежевић је навео да је ова конференција наставак сједнице Вјећа за националну безбједност, те навео да имају бојазни у ком правцу ово мора да крене. 

- Ја сам неколико пута тражио да ми се уради процјена безбједности. Информисан сам да ћу сјутра добити документ који наводи да нема никакве опасности по мене и моју безбједност. Не осјећам се безбједно, моја је обавеза да покренем ову тему, али да ли ће други да ураде, сматрам да је то њихова дужност. Ако то не ураде ми ћемо као парламентарна већина тражити њихове смјене у парламенту - казао је он.

На видео запису Булатовића се, како додаје, чује да су се могла спријечити нека убиства.

 - Током истраге ће се доћи до тога ко је дио криминалних кланова и ко је радио за криминалце. Уколико је тачно да је бубица била у кабинету Миливоја Катнића, онда знамо да је Душко Марковић био премијер и на челу безбједносних структура. Ако је знао за прислушкивање мора рећи све што зна о томе - истакао је он.

Он је навео да је он СДТ било би ова истрага бржа, и да би саслушао људе и тражио одређивање притвора.

- Ја не позивам да се не хапси нико без основане сумње. Наше тужилаштво је хапсио сваког за све и свашта, осим оних што треба - додао је Кнежевић и навео је да нема право да ћути и спреман је да уради све како би се ова афера ријешила до краја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:32