Дритан Абазовић / - Портал Дан
17/01/2022 u 11:50 h
Ivona Drobnjak, Blaženka GolubovićIvona Drobnjak, Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић: За ДПС и ДФ нема мјеста у мањинској влади

Нећу износити критике на рачун Владе. Ја не очекујем да имам специјалну моралну обавезу према било коме. Ако неко има проблем са тим, нека кривца тражи на другим адресама, истиче потпредсједник Владе

Чињеница jе да смо 30. августа направили jедан сензационалан успjех. Успjели смо да размонтирамо jрдан систем партитократиjе. Таj успjех релативно велик, прва промjена власти регуларним изборима. Еуфориjи нисмо могли да одолимо као ни наjвећи дио грађанства. Знали смо да jе пред нама тежак период, прави период транзициjе. Требало jе дониjети нове ставове коjи су требали да нас доведу ка савременоj Европи. Задатак jе био огроман и изазов jе био велики, казао је Срђан Павићевић, предсjедник Савеза грађана ЦИВИС.

- Ми смо кандидовали идеjу влада експерата коjа jе смишљена у идеjи да та транзициjа буде што боља и што мекша. Знали смо да jе пред нама период великух изазова. Експерти су били намиjењени као неко ко jе требао да буде тас на ваги и да своjим знањем и идеjама да повеже ове двиjе стране. Идеjа се донекле претворила у своjу супротност - каже Павићевић.

Он је истакао да ни близу ниjе реализовано оно што су жељели и оно што су тражили.

- Динамика промjена транзициjе jе на незавидно лошем нивоу. Тешко да видимо да смо направили искораке коjи су очекивали Европа и циjели свиjет. Суочени са оваквом ситуациjом ми више нисмо имали право ни савjести да то посматрамо мирно и затворених очиjу и зато смо са вама. Више таквоj стагнациjи не можемо да дамо зелено свjетло. Због тога смо се одлучили на нови потез коjи би требало да буде нови искорак. Ово ниjе нимало лак потез нити jе ово исхитрен потез. На данашњи дан представљамо заробљено друштво и у овом тренутку не знамо гдjе jе ситуациjа боља, у влади, парламенту, судскоj власти. Стварање тужилачког савjета jе само искра у пламену коjи jе одавно требало да гори. Ми смо пет мjесеци преговарали око jедног имена. Примjећуjете непродуктивност. Више се не зна ко са ким разговара, ко не разговара, шта jе власт, шта jе опозициjа и исиjава великом неозбиљношћу коjа jе неприхватљива - каже Павићевић.

image

Коалиција Црно на бијело

- Портал Дан

Каже да је чињеница да однос између Владе и парламента представља сагу саму за себе, нешто невиђено у савременом свиjету.

- Влада нема упориште у већини, има ставове коjе сам спроводи. Министри неки чак ни не комуницираjу са парламентом. Ако jе неко задовољан тиме што jе изашао из анонимности то позициjа носи неку одговорност. Сматрам да оно што ми људи на улици говоре да jе ово неодрживо jер тим људима то ниjе одрживо - истиче Павићевић.

Истиче да овим путем jавно шаљу позив свим грађанским демократским опциjа да "заузмемо што више простора".

- Екстремима jесте мjесто на маргинама наше стварности. Екстреми нас враћаjу у прослост. За 13 мjесеци ми нисмо изашли из ровова подjела. Свима коjи диjеле ове вриjедности са нама наша врата су широм отворена и рука пружена. И они могу да кажу довиђења Европи. Можда су они у већини и можда jа живим у заблуди. Сви они коjи сматраjу да им jе национални префикс основни политички знак, њима нема мjеста у овоj влади - наводи предсједник ЦИВИС-а.

Истиче да се залажу се за мањинску владу коjа ће бити довољно пространа и широка коjа диjели са нама сличне идеjе. Наша су им врата широм отворена.

- Ми желимо владу националног препорода и помирења. Апелуjем да учине сви све што jе у њиховоj моћи, да подршку даjу сви. Све мимо тога jе фарса, пут у ништа. Да ли ће ово бити остварено са нама или са неком будућом генерациjом не знамо. Ово jе против назадних идеологиjа подjела. Ми морамо коначно да отворимо диjалог - истиче Павићевић.

Трудили смо се да у претходном периоду обавимо многе консултације, каже Дритан Абазовић.

- Разговарао сам са бројним партнерима из парламентарне већине, са партнерима из Европе. Ми смо 30. августа остварили циљ и након тога нису све ствари исте. Мислим да је Влада урадила и многе добре ствари. Од почетка ми смо подржавали Владу максимално, подржали смо активности свих министара.

Дошли смо у ситуацију да када треба да одблокирамо европски пут, судство и да се боримо против организованог криминала не знамо имамо ли 41 посланика подршке. Као људи који увијек покушавају да нађу рјешења и онда када нису идеални, одлучујемо да водимо проактивну политику.

-Што се мене тиче, за повјерење Владе нека се сјутра гласа. Сваки камен који је велики није могао нас да промаши у политичком животу. Нудимо елемент као могуће рјешење, да ми створимо мањинску владу, да је подржимо сви, да тај консензус буде на нивоу 81 посланика то би била перфекција. За шта су људи гласали, за ЕУ, чујемо ли поруке међународних партнера. Ми увијек нудимо рјешења. Такође, гласали смо за промјену Закона о слободи вјероисповијести који је промијењен. Ми морамо да будемо мост. Меморандум није никаква коалиција. Рекли смо да никада нећемо напустити национални интерес и нисмо напустили. Наша идеја је да идемо ка рјешењима и ка помирењу – истиче Абазовић.

Истиче да они нуде мањинску владу 81 посланику.

- Хоћемо да чујемо од свих партија шта мисле о томе. Да је идејно подржи може свако, али да буде у њој, нисам сигуран. Политика Задруге у Црној Гори мора да нестане ако хоћемо европски пут. Ако не моземо да је остваримо у власти, идемо у опозицију – поручио је потпредсједник Владе.

Када је у питању иницијатива, каже да су могли да се изјасне.

-Ми нудимо концепт. У Влади има мјеста за све људе, мислим да би потписници меморандума имали приоритет. За ДПС и ДФ не би било мјеста у мајјинској влади – каже Абазовић.

Истиче да очекује да их подрже и ДПС и ДФ.

- Не видим ништа против Демократа, Демоса, а што се тиче опозиције (СД/СДП),ту је мало компликованија ситуација.Оно што партнери траже од нас јесте да имамо стабилност.Какав год модел да постигнемо а да има стабилност, мислим да ће имати подршку западних партнера. Сваки моменат који долази ми чекамо спремно.

Ако вас одбију ДФ и ДЦГ а подржи ДПС да ли бисте то прихватили?

- Наравно. Не могу они да нама одређују ништа. Свако треба да рјешава посао унутар своје куће. Изборна воља је сачувана концептом мањинске владе. То што ће неко да каже да сте издајник, то је толико неозбиљно политички и не постоји политичар у Црној Гори са којим не бих могао да се сретнем очи у очи - каже Абазовић.

Истиче да је јутрос обавио разговор са премијером Здравком Кривокапићем и пар његових саговорника.

- Ми настављамо да имамо коректне грађанске односе. Нећу износити критике на рачун Владе. Ја не очекујем да имам специјалну моралну обавезу према било коме. Ако неко има проблем са тим, нека кривца тражи на другим адресама. Тај састанак је протекао коректно, без обзира на то што различито видимо развој догађаја. Ми смо са СНП-ом потписали Меморандум и највише смо имали контаката са њима. Они ће имати данас састанак и заузеће свој став. Волио бих да СНП подржи ово - истиче Абазовић.

Тврди да подрђава актуелну владу.

- Ја лично подржавам Владу и поштујем свачији став, нарочито мог пријатеља Павићевића који има другачији став. Мени је најважније на којим принципима би се формирала влада. Најважније је да се сачувају магистрални правци дјеловања - закључио је Абазовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:26