/ - дпс илустрација
25/08/2021 u 09:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комисиjа за здравство ДПС: Манипулисањем подацима се не може водити борба против короне

Истичу да грађанима свакако ниjе потребна лажа утjеха и опсjена да jе све под контролом

Да не свjедочимо jедном трагичном тренутку у коме десетине људи дневно губи своjе животе, ирационалан покушаj надлежних, а приjе свега мистарке здравља да нас сервирањем ирелевантних података убиjеди како jе све под савршеном контролом, наjбоље би се могао описати ироничном, црнохуморном изреком „операциjа jе успjела али jе пациjент умро“, саопштила jе комисиjа за здравство ДПС-а.

- Наиме, министарка Јелена Боровинић Боjовић и директор ИJЗ Игор Галић покушали су да уљепшаjу стварност и поносно изниjели податак да jе стопа смртности (леталитета) од ЦОВИД-а у Црноj Гори ниска, да износи 1,5%. Овим су хтjели да докажу да наш здравствени систем функционише боље него у другим развиjеним земљама. Све би ово било и на нас̌у велику радост, а не само на радост Боровинић Боjовић и Галића, када би то била пуна истина. Међутим, ради се о константном и упорном манипулисању подацима - наводи се у саопштењу.

Каку су казали, стопа смртности jе незадовољаваjуцћа мjера или “poor measure”, како jе и описуjе Универзитет Џон Хопкинс.

- О томе постоjи и детаљна анализа на истом том саjту чиjе податке jе користила министарка. Стопа смртности се рац̌уна као однос броjа умрлих према укупном броjу обољелих од неке болести, израз̌ен у процентима. Како би она била с̌то прецизниjа и вођење евиденциjе умрлих и обољелих мора бити врло прецизно и стандардизовано у разлиц̌итим земљама. Због тога се оваj податак сматра непоузданим за праћење Ковид инфекциjе и не препоручуjе се његово коришћење у анализама - казали су из ДПС.

- Да се вратимо на почетак приче. Када би стопа смртности била валидан податак за ЦОВИД онда би Габон (0,6%), Обала Слоновац̌е (0,7%), Таџикистан (0,8%), Того (0,9%), Србиjа (1%), Гвинеjа (1,1%), Jужни Судан (1,1%), Намибиjа (1,2%), Руанда (1,2%), Буркина Фасо (1,2%), Боцвана (1,4%) итд. могли да тврде, исто као и Боровинић Боjовић, да имаjу бољи здравствени систем од САД (1,7%), Канаде (1,8%), Хрватске (2,2%), Велике Британиjе (2,0%), Њемачке (2,4%), Аустралиjе (2,2%), Црне Горе (1,5%) итд. Такође, министарка упорно з̌ели да своjе резултате упоређуjе са резултатима раниjе Владе. Међутим, на њено разочарење и оваj податак указуjе да jе ситуациjа погорс̌ана у Црноj Гори од дана када jе она преузела руковођење здравственим системом. Наиме, стопа смртности у периоду раниjе Владе износила jе 1,4% а у периоду Владе Здравка Кривокапића износи 1,6% - додаjе се у саопштењу.

Истичу да грађанима свакако ниjе потребна лажа утjеха и опсjена да jе све под контролом.

- Ниjе. У то нас увjерава и дневна обjава о броjу новозаражених и преминулих, коjи jе огроман за државу коjа има броj становника као Црна Гора. Уосталом то нам поручуjу и из иностранства тако што нас стављаjу у групу ризичних земаља и упозораваjу своjе грађане да не путуjу у нашу државу. Дакле, према релевантним показатељима у самом смо свjетском врху по лошоj епидемиjскоj ситуациjи. Зато упорно инсистирање на презентациjи врло проблематиц̌ног податка указуjе на настоjање да се нађе било коjи показатељ (па макар и мањкав) коjим би се неодговорно умиривала jавност. Када свjесно умањуjе размjере епидемиолошке катастрофе, министарка здравља презентирањем лос̌их података додатно утиче на опуштање грађана у смислу поштовања мjера и свакако на мању заинтересованост за вакцинациjу - казали су из ДПС.

Они су поручили да смо дошли ту гдjе jесмо jер се борба против епидемиjе базира на политичким а не здравственим параметрима.

- За ову стратегиjу одговорна jе Влада а приjе свега надлежна министарка. њена оставка, био би показатељ бар минимума савjести и одговорности за трагичне посљедице коjе jе заjедно са своjим колегама министрима произвела - заклучуjе се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:31