Конатар / Фото: Срђан Бољевић
30/10/2021 u 16:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Конатар: Дио парламентарне већине се не залаже за НАТО, па је УРА тражила безбједносни сектор

Било је тешко формирати Владу са идеолошки разноликим политичким актерима, тврди потпредсједник УРА

Било је тешко формирати Владу са идеолошки разноликим политичким актерима који су освојили већину на изборима и побиједили тридесетогодишњи режим ДПС-а, тврди потпредсједник УРА Милош Конатар. 

Конатар је на конференцији "Балканска зелена мрежа" казао да "неки од политичких субјеката из највећих побједничких коалиција нијесу заговарали улазак Црне Горе у НАТО.

- То је још један од разлога због чега је УРА била заинтересована да преузме контролу над безбједносним сектором- навео је он. 

Конатар тврди да су сви досадашњи извјештаји из Брисела о напретку Црне Горе око уласка у Европску унију говорили да је највећи проблем Црне Горе корупција и организовани криминал због чега је УРА преузела одговорност и одлучила да преузме бригу о безбједносном сектору.

Истиче да је за УРА било најприоритетније да Црна Гора остане на прозападном и проевропском курсу.

- Требале су нам политичке промјене на изборима јер их никада нијесмо имали у историји. УРА је након избора била кључни фактор за промјену власти - сматра Kонатар.

Он је поручио да сада као важан задатак пред УРА, али и цијело црногорско друштво стоји чланство Црне Горе у ЕУ.

- Фокусирали смо се на тај задатак и преузели између осталог бригу о безбједносном сектору како би се почели обрачунавати са криминалом и корупцијом и у томе постигли почетне резултате. Прогласили смо рат са два највећа криминална клана у Црној Гори и многе припаднике тих криминалних група привели лицу правде. Успјели смо да зауставимо шверц цигарета преко Луке Бар и заплијенили највећу количину наркотика у историји Црне Горе од тоне и по коакаина- наводи Конатар. 

Како каже, то су озбиљне операције које су захтијевале велику храброст па ни пријетње смрћу потпредсједнику Владе и лидеру УРА Дритану Абазовићу нису биле непознаница.

Према његовим ријечима, реформе у безбједносном сектору започеле су у Управи полиције и да је показатељ промјене климе био конкурс за директора гђе се пријавило десет кандидата.

- ДПС са својим режимом је раније контролисао Управу полиције, а овога пута на отвореном конкурсу имали смо 10 кандидата и изабран је најквалитетнији. Бладавина права и борба против корупције и организованог криминала су на врху тренутне агенде УРА. Преузели смо одговорност за европску, грађанску и еколошку државу и та одлука се показала исправном - закључио је Kонатар

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:14