Рашко Коњевић / - Рашко Коњевић
01/12/2021 u 10:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Коњевић писао Бечићу: Хитно ријешити питање избора предсједника ДИК

- СДП је спреман да пружи свој пуни допринос кроз дијалог и рад у надлежном радном тијелу да се ово питање ријеши што је могуће прије - закључио је предсједник СДП

Предсједник СДП Рашко Коњевић упутио је писмо предсједнику Скупштине Алекси Бечићу, у којем га позива на хитно рјешавање питања избора предсједника Државне изборне комисије.

У писму Коњевића Бечићу се наводи да од јуна мјесеца Државна изборна комисија, као централна институција за изборни процес, функционише без предсједника јер је дотадашњег предсједника ДИК-а актуелна парламентарна већина, разријешила на сједници одржаној у јуну мјесецу.

 - Тиме је, умјесто јачања изборног повјерења и рјешавања отворених питања у оквиру изборне реформе, створен још један проблем и отворено питање које ни до дан данас није разријешено. То сматрам недопустивим, неодговорним и великим теретом актуелног сазива Парламента - наводи се у писму.

Коњевић даље наводи да није потребно подсјећати колико ова чињеница и неактивност Скупштине да искористи своју уставну и законску надлежност и изабере челног човјека ДИК-а дерогира изборни амбијент и додатно подрива повјерење у изборни процес.

 - Још ако се томе дода да је у току кампања за локалне изборе у три црногорске општине, онда ово питање додатно добија на значају, па вјерујем да ћете се сагласити да га је потребно хитно рјешавати - додају они.

 Коњевић наводи да је овај проблем, један од многих нажалост, који оптерећује и наш европски пут, а то је констатовано и у недавно објављеном годишњем извјештају о Црној Гори.

 - Као први човјек Парламента имате највећу одговорност да допринесете деблокади процеса избора предсједника ДИК-а у Скупштини и одговарајућим радним тијелима. Недопустиво је да испашта цјелокупни изборни систем, изборна реформа и на крају владавина права само због тога што у оквиру парламентарне већине очигледно не постоји политички договор везано за избор предсједника ДИК - наводи он.

Коњевић поручује Бечићу да Скупштина не смије да трпи, као што не смије да трпе институције и цјелокупни изборни процес јер нема договора унутар власти.

 - Постоји јасна обавеза да се овај процес одблокира и да се омогући наставак процедуре избора предсједника ДИК-а у радним тијелима, а након тога и у пленуму Скупштине - наводи Коњевић у писму.

Он је на крају апеловао на Бечића, као на најодговорнијег у Скупштини Црне Горе, да омогући да се овај процес хитно настави и да се у најскорије вријеме изабере предсједник ДИК-а и тиме комплетира најважнија институција за изборни процес.

 - СДП је спреман да пружи свој пуни допринос кроз дијалог и рад у надлежном радном тијелу да се ово питање ријеши што је могуће прије - закључио је предсједник СДП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:53