Рашко Коњевић / Рашко Коњевић - Рашко Коњевић
01/07/2021 u 14:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Коњевић прихватио позив Бечића: Постоjи потреба успостављања стратешког партнерства проевропских снага

У одговору се наводи да jе позната чињеница да jе СДП субjекат коjи у диjалогу и конструктивноj размjени ставова види наjбољи начин рjешавања свих отворених питања

Предсjедник СДП Рашко Коњевић одговорио jе на позив предсjедника Скупштине Црне Горе Алексе Бечића у коjем jе потврдио да прихвата понуђени диjалог између парламентарних партиjа, заказан за 7. jул, саопштено jе из те странке.

У одговору Бечићу Коњевић наводи да jе позната чињеница да jе Социjалдемократска партиjа политички субjекат коjи у диjалогу и конструктивноj размjени ставова види наjбољи начин рjешавања свих отворених питања, те да се ради о европском и демократском приступу политици коjи ће увиjек имати подршку СДП-а.

– Такав став смо показали и у неком раниjем периоду када су наши представници, у своjству високих државних функционера, успjешно предводили процес диjалога око броjних осjетљивих тема коjе су подразумиjевале постизање широког консензуса у црногорском Парламенту – наводи се у одговору Коњевића.

Коњевић у писму наводи да jе СДП у документу – Позив за европски консензус кроз политички диjалог – нагласио да би процес диjалога, поред несумњиво круциjалне теме именовања у правосуђу и реформе изборног законодавства, требало да обухвати и остала важна питања. 

– То се приjе свега односи на остала питања из наше европске реформске агенде, функционисања система и институциjа, као и стварања политичких услова да се кроз партнерство проевропских снага обезбиjеди важан подстицаj да на Уставним принципима земља снажно крене наприjед у демократску консолидациjу – наводи се у писму.

– На то нас наводе и важне  европске поруке коjе сте и сами добили током Ваше посjете Бриселу, а коjе управо упућуjу на потребу успостављања – стратешког партнерства проевропских снага” што jе предуслов обезбjеђивања пуне политичке стабилности и гаранциjа да држава стоjи чврсто на ЕУ курсу.

Увjерени смо да таква, европска врjедносна већина у Парламенту постоjи, будући да jе то потврђено и поводом скорашњих парламентарних гласања око неких фундаменталних политичких принципа коjа се тичу питања суочавања са блиском прошлошћу и наших европских и међународних обавеза–, закључуjе се у писму коjе jе Коњевић упутио предсjеднику Скупштине Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

14. maj 2024 13:32