Dragan Koprivica, CDT / - CDT
09/10/2024 u 13:43 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Koprivica: Najava zakona o stranim agentima antievropska zamisao

Najava donošenja zakona o stranim agentima još je jedna antievropska i antizapadna zamisao dijela vladajuće koalicije kojoj su usta puna privrženosti učlanjenju u Evropsku uniju (EU) i prihvatanju njenih vrijednosti, smatraju u Centru za demokrtasku traziciju (CDT).

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica pozvao je članice vladajuće koalicije da se izjasne o predlogu Nove srpske demokratije da se funkcionisanje raznih stranih agentura koje pod plaštom NVO-a pokušavaju da utiču na unutrašnju i spoljnu politiku Crne Gore, hitno uredi zakonom.

Koprivica je pozvao ostale članice vladajuće koalicije da kažu i da li je to dio i njihove politike.

On je rekao da se nada da je u vladajućoj koaliciji još ostalo onih subjekata koji iskreno a ne samo verbalno baštine vrijednosti EU i poštuju odluke njenih najvažnijih institucija.

- Ali što je najvažnije koje imaju hrabrosti da se javno suprotstave stalnim pokušajima uvođenja antievropskih praksi i politika u crnogorski zakonodavni sistem - dodao je Koprivica.

On je kazao da Crna Gora, kao zemlja kandidatkinja za članstvo u EU, mora svoje zakonodavstvo uskladiti sa evropskom pravnom tekovinom.

- A u procesu izrade novog zakonodavstva mora pratiti zakonodavstvo EU, kao i Povelju EU o osnovnim pravima. Ova inicijativa je direktno suprotstavljena toj obavezi - smatra Koprivica.

On je naveo da je zanimljivo da se tim predlogom Crna Gora želi svrstati u red sa Rusijom, Kirgistanom, Mađarskom i Gruzijom koje su usvojile slična rješenja.

ZBCG: Hitno predložiti zakon o agentima stranog uticaja u Crnoj Gori

Koprivica je rekao da se usvajanje takvog zakonodavstva razmatralo i u bosansko-hercegovačkom entitetu Republika Srpska.

- Svi ovi zakonski projekti dočekani su sa osudom relevantnih međunarodnih institucija i organizacija - kazao je Koprivica.

On je podsjetio da je EU u više navrata osudila takve inicijative a Evropski parlament je u rezoluciji posvećenoj gruzijskom zakonu pozvao na povlačenje te „štetne legislative“.

- Ukazujući da je „targetiranje organizacija civilnog društva i nezavisnih medija uopšte, a posebno ovaj predloženi zakon, nesumnjivo u suprotnosti i nepomirljivi sa normama i vrijednostima Unije, kao i sa bilo kakvim težnjama za članstvo u EU” - naveo je Koprivica.

On je rekao da je i Venecijanska komisija (VK) analizirala usklađenost tih štetnih i autoritarnih zakonskih predloga sa važećim međunarodnim i evropskim standardima.

Kako je dodao, VK je i u više navrata upozoravala da ograničenja prava na slobodu izražavanja, slobodu udruživanja i privatnost koji zakoni uvode nijesu u skladu Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, kao ni Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima.

Koprivica je rekao da, kad je Rusija sama sprovodila „ovaj naum protiv kritičke misli - Evropski sud za ljudska prava u predmetu Ecodefence i drugi protiv Rusije, utvrdio je da je time prekršila osnovna ljudska prava i slobode svim aplikantima kojih je bilo 61 u tom predmetu.

- Aktivnosti Rusije u kršenju ljudskih prava i sloboda dovele su do toga da ona danas nije članica Savjeta Evrope čime je sebe svrstala na marginu prosvijećenih tokova evropskih naroda - kazao je Koprivica.

On je dodao da je i presuda Suda pravde EU u slučaju C-78/18 od velike važnosti u ovom pogledu.

- Sud je zaključio da je zakonodavstvo koje zahtijeva od određenih organizacija civilnog društva, koje primaju podršku iz inostranstva iznad određenog praga, da se registruju, prijave i objave izvore finansiranja, i koje predviđa sankcije u slučaju nepoštovanja, diskriminatorno i neopravdano, što je rezultiralo kršenjem zakonodavstva EU - rekao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, CDT od svog nastajanja poštuje najviše standarde poslovanja NVO-a.

- I zato smo više puta bili proglašeni za jedan od najtransparentnijih think-thankova - rekao je Koprivica.

On je naveo da se sve relevantne informacije o radu te NVO nalaze na njihovom veb sajtu i dostupne su svima.

- Takođe, jako smo se zalagali da se u važeće crnogorsko zakonodavstvo ugrade odredbe koje zahtijevaju od NVO-a da se registruju i podnose finansijske izvještaje - kazao je Koprivica.

Ti zakoni, kako je dodao, omogućavaju da finansijsko poslovanje NVO-a, uključujući izvore njihovog finansiranja, bude predmet kontrola svih nadležnih organa, što se u praksi redovno dešava.

- Ali, svakome ko i najmanje promišlja stanje u zemlji u kojoj živimo jasno je da to nije cilj ovog predloga - smatra Koprivica.

Cilj predloga je, kako je kazao, uvođenje praksi autoritarnih režima, gušenje slobodne misli, progon neistomišljenika i etiketiranje civilnog društva kao stranih agenata i državnih neprijatelja.

- Zato je neophodno jasno i precizno izjašnjenje svih djelova vladajuće koalicije o ovom predlogu kako bi domaća i međunarodna javnost bila potpuno načisto o tome sa kim ima posla i tome prilagodila svoje dalje djelovanje - poručio je Koprivica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. oktobar 2024 13:44